Eerste ontmoeting Turkije en Rusland sinds vliegtuigincident

Poetin zei vandaag dat de Russische reactie op het Turkse optreden niet beperkt zal blijven tot handelssancties.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Foto Katia Christodoulou / EPA

De Turkse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken spreken elkaar vanmiddag in de Servische hoofdstad Belgrado. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag laten weten, meldt persbureau AP. Het is het eerste onderhoud tussen Ankara en Moskou sinds Turkije vorige week een Russisch vliegtuig neerhaalde.

De ministers wonen allebei een bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bij in Servië, waar zij ook een bilateraal onderhoud zullen hebben. Sinds het vliegtuigincident liggen de landen, die voorheen warme betrekkingen onderhielden, met elkaar overhoop.

De Russische president Poetin zei donderdag in een toespraak dat Turkije het neerhalen van de straaljager zal betreuren en dat Moskou de Turkse “hulp aan terroristen” niet kan negeren. De Russische reactie op het Turkse optreden zal niet beperkt blijven tot handelssancties, zo verzekerde Poetin zijn toehoorders.

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Poetin in jaarlijkse parlementaire rede: “Turkije steunde terroristen in Kaukasus moreel en materieel. En nu weer. Turkije huichelachtig.”

Luchtruim geschonden?

Op 24 november haalden Turkse F-16´s een Russische straaljager neer, waarbij een piloot om het leven kwam. De andere piloot kon tijdens een reddingsmissie in veiligheid worden gebracht. Volgens Ankara had het Russische toestel het Turkse luchtruim geschonden en werd het na meerdere waarschuwingen neergeschoten. Russische vliegtuigen betreden vaker zonder toestemming het Turkse luchtruim.

Het Kremlin ontkent de aantijgingen met klem en zegt dat het vliegtuig alleen boven Syrië heeft gevlogen, waar het toestel en de piloten uiteindelijk ook neerkwamen. Na het incident kondigde Rusland meerdere sancties af tegen Turkije. Ook beschuldigde Poetin Ankara ervan het vliegtuig uit de lucht te hebben geschoten om illegale oliehandel met terreurbeweging IS veilig te stellen.

Reisadviezen aangescherpt

Ook liet Moskou weten het visumvrij reizen van Turkije naar Rusland op te schorten, omdat er “levendig verkeer van gewapende lieden” zou plaatsvinden. Turkije scherpte het reisadvies naar Rusland aan en raadde alle niet-noodzakelijke reizen af.

De Turkse president Erdogan verdedigde het Turkse optreden, maar zei wel dat hij betreurt dat het zo ver heeft moeten komen. Wel liet Erdogan weten dat hij hoopt dat de twee landen het conflict “op een positievere manier kunnen benaderen”. Vooralsnog heeft Ankara geweigerd excuses aan te bieden, wat Rusland eist.

    • Casper van der Veen