S&P positiever over Nederlandse banken

Rabobank, ABN Amro en SNS Bank kregen een betere prognose van de kredietbeoordelaar.

Logo van ABN Amro. Foto Remko de Waal / ANP

Goed nieuws voor meerdere Nederlandse banken. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) stelde donderdag de vooruitzichten voor meerdere financiële instellingen in, wat voor de meeste banken positief uitpakte. Dat meldt persbureau ANP.

Kregen Rabobank en ABN Amro eerst nog een negatieve prognose, S&P wijzigde dat donderdag naar “stabiel”. De vooruitzichten voor SNS Bank gingen zelfs van negatief naar positief. ING bleef op stabiel staan. Ook voor Kas Bank veranderde er niets: de vooruitzichten blijven volgens S&P negatief. De kredietrating werd verder niet aangepast.

Vorige maand keerde ABN Amro, na lange tijd in staatshanden te zijn geweest, terug naar de beurs. De openingskoers stond op 17,75 euro. Inmiddels is een aandeel 19,87 euro waard.

Details in afzonderlijke verslagen

Hoe de kredietbeoordelaar tot zijn nieuwe oordelen kwam, werd donderdag nog niet gemeld. Dat wordt later in losse rapporten toegelicht, aldus ANP.

S&P nam in Europa 45 banken in dertien landen onder de loep. In de sector is de laatste tijd veel regelgeving gewijzigd, waardoor de kredietbeoordelaar een nieuwe analyse wenselijk achtte. Volgens S&P zullen in de toekomst overheden minder geneigd zijn banken met belastinggeld te redden, meldt ANP. Hierdoor zullen vooral aandeelhouders en crediteuren moeten opdraaien voor de kosten als een bank in de problemen raakt.

Triple A

Sinds eind vorige maand heeft Nederland weer zijn triple A-status terug bij S&P, het hoogst mogelijk niveau. De positieve economische vooruitzichten en verwachtingen voor Nederland op de middellange termijn waren de reden voor die verhoging. Een hogere kredietbeoordeling kan het goedkoper maken voor een land om geld te lenen op de financiële markten.

Die hogere kredietstatus straalt volgens financieel redacteur Maarten Schinkel van NRC ook af op de banken:

“Door deze positievere prognose kunnen de banken nog goedkoper geld lenen bij een toch al lage rente. Daarnaast kunnen de banken hierdoor enkele financiële producten voor lagere prijzen verkopen.”

    • Casper van der Veen