Schutters San Bernardino plaatsten ook bom

Bij een huiszoeking bij de daders zijn twaalf staafbommen en ruim 3.000 kogels gevonden.

Bij een schietpartij in de San Bernardino in de staat Californië kwamen gisteren veertien mensen om het leven. Foto Doug Sanders/EPA

De twee daders van de schietpartij in het Californische San Bernardino waarbij woensdag veertien mensen om het leven zijn gekomen, wilden ook een aanslag met een bom plegen. Dat heeft hoofdcommissaris Jarrod Burguan van de politie van San Bernardino in een persverklaring gezegd.

De politie heeft drie met elkaar verbonden explosieven gevonden in het gehandicaptencentrum waar het bloedbad plaatsvond. Dat het explosief niet afging, komt volgens Burguan doordat het ontstekingsmechanisme niet werkte.

Bij een huiszoeking bij het schuttersechtpaar Syed Rizwan Farook en zijn partner Tashfeen Malik zijn nog eens twaalf staafbommen gevonden. Ook zijn zo’n 3.000 kogels aangetroffen, evenals honderden hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om explosieven te fabriceren.

Nog 1.600 kogels op zak

De aanslag in het gehandicaptencentrum had nog veel slechter kunnen aflopen stelt de hoofdcommissaris, want “de schutters hadden nog 1.600 extra kogels bij zich tijdens de schietpartij”.

Over een motief achter de aanslag is nog altijd weinig bekend. De Amerikaanse president Barack Obama zei eerder op de dag dat er mogelijk terroristische redenen aan de daad ten grondslag kunnen liggen, maar dat het incident “ook werkgerelateerd” kan zijn. “We weten het gewoon nog niet.”

Nieuwszender CNN stelt op basis van ingewijden bij het onderzoek dat Syed Rizwan Farook een geradicaliseerde moslim zou zijn geweest die in contact stond met “personen die door de FBI in verband worden gebracht met terrorisme”. De politie in San Bernardino benadrukte donderdag dat Farook geen strafblad had.

Aantal gewonden loopt op

Het aantal mensen dat gewond is geraakt bij de schietpartij is donderdag naar boven bijgesteld naar 21. Tien daarvan liggen nog altijd in het ziekenhuis waarvan twee in kritieke toestand.

    • Jorg Leijten