SABMiller en AB InBev zoeken nieuwe eigenaar Grolsch

De fusiebrouwerij moet van enkele biermerken af om aan Europese regels te voldoen.

In mei vierde Grolsch zijn 400-jarig bestaan. Foto Robin van Lonkhuisen / ANP

Grolsch, Peroni en een aantal andere “Europese premiummerken” staan te koop. Dat heeft moederbedrijf SABMiller donderdag laten weten. AB InBev wil SABMiller kopen, maar moet van enkele biermerken afstand doen om van de Europese mededingingsautoriteiten toestemming te krijgen

SABMiller wil naast het Twentse Grolsch en het Italiaanse Peroni ook de Engelse speciaalbierbrouwerij Meantime van de hand doen. “Tot er een nieuwe eigenaar is blijven we investeren in deze geweldige bieren en blijven we onze getalenteerde mensen die ze brouwen, verkopen en beheren steunen”, aldus SABMiller-CEO Alan Clark in een verklaring (pdf).

Europees bier

SABMiller ontstond in 2002 toen South African Breweries de Amerikaanse biergigant Miller kocht en is naast Grolsch en Peroni eigenaar van onder meer De Klok, Foster’s en Pilsner Urquell. AB InBev is een combinatie van het Amerikaanse Anheuser-Busch, het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev. In Nederland verkoopt de brouwerij onder meer Hoegaarden, Jupiler en Hertog Jan.

Grolsch, dat in 1615 is opgericht, is in 2008 voor 816 miljoen euro overgenomen door SABMiller. Het is niet waarschijnlijk dat het merk dat nu weer zal opleveren.

    • Bastiaan Nagtegaal