Renault keert terug in de Formule 1

De autofabrikant neemt het noodlijdende Lotus-team over.

Renault keert terug in de Formule 1. Foto Toni Albir/EPA

Autofabrikant Renault keert komend seizoen met een eigen team terug in de Formule 1. Er is een principeovereenkomst getekend om het noodlijdende Lotus-team over te nemen, zegt de wagenbouwer in een verklaring.

De autofabrikant was in het verleden al bijna veertig jaar actief in de Formule 1 maar verdween eind 2011 uit de koningsklasse. Renault was toen nog slechts motorleverancier en heette sindsdien het Lotus F1 Team. Dit seizoen leverde Renault de motoren aan Red Bull Racing en Torro Rosso.

In september tekende Renault al een intentieovereenkomst voor de overname. Inmiddels is het financiële plaatje helemaal rond, stelt de topman van het autobedrijf Carlos Ghosn:

“Renault had twee opties: volledig terugkeren of de Formule 1 verlaten. Na een gedetailleerde studie heb ik besloten dat Renault vanaf 2016 weer zal deelnemen. Onze ambitie is nu ook om weer te winnen, zelfs als dat nog even tijd kost.”

Het is momenteel nog niet bekend wie voor het team van Renault gaan rijden.

Wereldkampioen

Coureur Fernando Alonso won in 2005 en 2006 de wereldtitel als rijder bij Renault. Bovendien werd tweemaal de constructeurstitel bemachtigd en zegevierde het team in 168 Grand Prixs.

    • Jorg Leijten