Politiemol keek mee in vele strafzaken

Het corruptieschandaal rond Mark M. is groter dan gedacht. Er is nu sprake van „ongelooflijk ernstige verdenkingen”.

De van grootschalige corruptie verdachte voormalige politieagent Mark M. uit Weert heeft „uit tientallen strafrechtelijke onderzoeken” onrechtmatig informatie gekregen. Dit zegt de hoofdofficier van justitie van Oost-Brabant Nicole Zandee in een gesprek met NRC.

Het corruptieschandaal is daardoor groter dan tot nu toe werd gemeld. Eerder werd bekend dat de agent op het moment van zijn aanhouding, eind september, 23 abonnementen in het zogeheten recherchesysteem Blue View had lopen. Hierdoor werd hij automatisch in kennis gesteld van ‘mutaties’ in die politieonderzoeken naar 23 specifieke verdachten. Zandee: „Maar we weten niet precies hoeveel abonnementen hij nog meer in de jaren voor zijn arrestatie heeft gehad. Dat proberen we nu uit analyse van in beslag genomen gegevensdragers vast te stellen. In zijn woning en bij zijn ouders zijn usb-sticks met politie-informatie gevonden.”

Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht zeker tot begin volgend jaar nodig te hebben om vast te stellen uit welke onderzoeken daadwerkelijk criminele informatie is verkocht aan de onderwereld.

De verdachte agent Mark M. had toegang tot vertrouwelijke informatie omdat de rechercheleiding vergeten was zijn autorisatiecodes in te trekken toen veiligheidsdienst AIVD hem niet goedkeurde voor een vertrouwensfunctie. Behalve abonnementen kreeg hij naar verluidt de afgelopen vier jaar ook informatie via 27.971 ‘actieve bevragingen’ in politiesystemen.

De baas van het arrondissement dat het onderzoek naar de ex-rechercheur leidt, spreekt van „ongelooflijk ernstige verdenkingen die tot op de bodem moeten worden uitgezocht”. Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat de vier tot nu toe aangehouden verdachten in deze zaak zich beroepen op hun zwijgrecht. De aanklager zegt dat hierdoor niet duidelijk is „of het Mark M. was die diensten en informatie aan de onderwereld aanbood of dat hij werd gechanteerd door criminelen”.

M. (28) wordt verdacht van corruptie, plichtsverzuim en witwassen van crimineel geld. Verder zitten drie veronderstelde handlangers vast: iemand die hem assisteerde als een soort makelaar van informatie en twee kopers van inlichtingen. Verwacht wordt dat meer arrestaties volgen.

Volgens Zandee staat vast dat de rechercheur – die zeer regelmatig naar Oekraïne reisde en met een Oekraïense vrouw is getrouwd – „geen toegang had tot gegevens uit het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Hij kon ook niet bij onderzoeken waarin gebruik wordt gemaakt van politie-infiltranten. Daartoe was hij niet geautoriseerd.”

Het OM heeft Oekraïne formeel om rechtshulp gevraagd. Zandee wil niet zeggen waarom. Het OM gaat er tot nu toe vanuit dat M. de enige corrupte agent was. „Wij hebben tot op heden niet vastgesteld dat hij samenwerkte met collega’s bij het verkopen van informatie.”