Pistorius alsnog schuldig bevonden aan moord

Vorig jaar werd hij alleen veroordeeld voor dood door schuld.

Foto Kevin Sutherland / EPA

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is in hoger beroep alsnog schuldig bevonden aan moord. Dat heeft de rechter zojuist besloten.

Welke gevangenisstraf hij precies krijgt opgelegd, moet nog worden bepaald. Vermoedelijk zal dat rond de vijftien jaar zijn, zegt onze correspondent Bram Vermeulen. Pistorius heeft al een jaar uitgezeten, vanwege zijn veroordeling voor dood door schuld.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen The decision on how many years #OscarPistorius has to go to jail is now back in hands of Judge Masipa. Prob somewhere around 15 years.

Volgens rechter Eric Leach was er geen sprake van noodweer en doet het er niet toe wie er achter de badkamerdeur zat toen Pistorius op Valentijnsdag in 2013 vier schoten loste. Pistorius kon weten dat hij degene die achter de deur zat zou doden door met een zwaar wapen te schieten, aldus Leach. Het door de verdediging opgevoerde argument dat Pistorius aan een angststoornis leed, doet daar volgens de rechter niets aan af.

Het Zuid-Afrikaanse rechtssysteem erkent twee soorten moord, zegt onze correspondent Vermeulen:

“‘Dolus directus’, waarbij de dader weet wie hij moedwillig van het leven berooft. En ‘dolus eventualis’, waarbij een dader wie dan ook van het leven berooft, zoals dat het geval is bij een bomaanslag. De hogere rechter snapt niet waarom de lagere rechter dat onderscheid niet heeft begrepen. Er zijn geen feiten die de versie van Pistorius, dat hij dacht dat er een inbreker in de ruimte was, weerspreken, zegt de rechter, maar wat doet dat ertoe? Dat hij op die deur schoot, ter hoogte van vitale organen, in een ruimte waar een ander geen schijn van kans heeft, maakt het klip en klaar dat hij de intentie had om iemand te doden. Dus moet het moord zijn, zegt de rechter, en niet dood door schuld, wat neerkomt op een ongelukje.”

Dood door schuld

In oktober van dit jaar kwam Pistorius voorwaardelijk vrij, nadat hij vorig jaar een gevangenisstraf kreeg opgelegd van vijf jaar vanwege schuld aan de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp (27). Pistorius (27) zag haar naar eigen zeggen aan voor een inbreker die zich had verschanst in zijn badkamer en loste vier schoten op de deur. Pistorius kon zo snel vrijkomen doordat in het wetsartikel op basis waarvan hij werd veroordeeld staat dat hij na een zesde van zijn straf onder voorwaarden vrij kon komen. Er was tien jaar tegen hem geëist, zijn advocaat pleitte voor huisarrest. Het Openbaar Ministerie ging in beroep tegen de uitspraak.

Pistorius, door zijn twee kunstbenen ‘blade runner’ genoemd, werd wereldberoemd toen hij in 2011 als eerste gehandicapte meedeed aan het wk atletiek in Zuid-Korea. Door een aangeboren afwijking raakte hij toen hij een baby was zijn onderbenen kwijt.

    • Mirjam Remie