Pinguins en giraffen ‘verrassen’ Belgische Volkswagendealer

De actie is onderdeel van wereldwijde protesten rondom de klimaattop in Parijs.

Klimaatactivisten zetten de showroom van een Volkswagendealer op z'n kop door er blaadjes en banenschillen te verspreiden. NRC, fragment uit het filmpje van Ensemble Zoologiques de Libération de la Nature.

Medewerkers van een Volkswagendealer in het Belgische Elsene stonden wel even raar te kijken toen er afgelopen dinsdag ineens dertig als dieren verklede activisten de showroom binnenliepen. Ze strooiden met blaadjes en riepen om “gerechtigheid voor het klimaat”.

Onder de naam Climate Games vragen protestanten wereldwijd aandacht voor het milieu. Niet toevallig is er een piek in activiteiten van de beweging rondom de klimaattop die afgelopen maandag in Parijs begon en duurt tot 11 december.

Demonstraties in de Franse hoofdstad zijn niet toegestaan als gevolg van een samenscholingsverbod dat onderdeel is van de noodtoestand die afgekondigd is door de Franse regeringna de aanslagen van 13 november in Parijs. Dus moeten ludieke acties de boodschap overbrengen.

Volkswagendealer

Zo stapte een groep giraffen, pinguins en andere wilde dieren de showroom van een Belgische autodealer binnen. Niet toevallig betreft het een pand met auto’s van het door schandalen geteisterde merk Volkswagen. De actievoerders noemen zichzelf Ensemble Zoologiques de Libération de la Nature (EZLN).

Onder de naam Operation Vivaldi verspreiden ze boomblaadjes door de zaak en leggen bananenschillen onder de auto’s. De werknemers in de zaak nemen het tafereel waar, maar komen niet in actie. Na enkele minuten verlaten de activisten het pand.

Opération Vivaldi - Nature vs. Cars // Climate Games from zin tv on Vimeo.

Climate Games

EZLN is onderdeel van Climate Games, een beweging die haar oorsprong vindt in Amsterdam. Met “spontane acties” wil Climate Games multinationals straffen die in hun ogen “misdaden plegen tegen het klimaat”. Met een competitie worden activisten uitgedaagd zich te verenigen en te strijden om awards als ‘The Cup for Best Crowd Choreography‘.

Ook in Nederland vinden er protesten plaats. Zo werd afgelopen maandag gedemonstreerd bij het Utrechtse hoofdkantoor van Energiebeheer Nederland (EBN):

Twitter avatar goosmdeboer Goos de Boer Blokkade GroenFront! bij Energie Beheer Nederland (EBN) in Utrecht tegen gaswinning Groningen:. https://t.co/KxjsqqGGHP
    • Jorg Leijten