Opnieuw hoge FIFA-bestuurders gearresteerd

De Zwitserse politie heeft twee mensen opgepakt in het grote corruptieonderzoek.

De politie bij het hotel Baur au Lac. Foto Michele Limina / AFP

De Zwitserse politie heeft donderdag op verzoek van de Verenigde Staten twee FIFA-officials opgepakt. Dat meldt de Zwitserse justitie. Ze zouden voor miljoenen aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor de verkoop van marketingrechten van toernooien in Latijns-Amerika en WK-kwalificatiewedstrijden. De VS leiden het onderzoek naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond. De twee zitten vast in afwachting van hun uitlevering.

Volgens bronnen van de New York Times werden arrestaties verricht in Hotel Baur au Lac, waar in mei ook al FIFA-officials werden opgepakt. De twee die donderdag zijn opgepakt zijn Alfredo Hawit, voorzitter van CONCACAF, en CONMEBOL-voorzitter Juan Angel Napout. Beiden zijn vice-president van het uitvoerend comité, het dagelijks bestuur van FIFA. Ze maken bezwaar tegen hun uitlevering, zegt justitie.

De FIFA-top kwam woensdag in Zwitserland bijeen voor een tweedaagse vergadering van het uitvoerend comité. De bijeenkomst van donderdag gaat door “zoals gepland” (pdf), zeggen bronnen binnen de bond tegen persbureau AFP.

    • Bastiaan Nagtegaal