Nog zestien FIFA-functionarissen aangeklaagd

Ze zouden meer dan 200 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen.

De voorzitter van de CONMEBOL, de Zuid-Amerikaanse voetbalbond, Miguel Angel Napout is een van de verdachten. AFP / Juan Moabromata

Zestien Zuid- en Midden-Amerikaanse FIFA-functionarissen worden aangeklaagd door autoriteiten in de Verenigde Staten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie donderdagavond bekendgemaakt op een persconferentie. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen, fraude en omkoping.

“De manier waarop het vertrouwen hierbij beschaamd is, is schandalig,” zei minister Loretta Lynch van Justitie.

“De schaal waarop deze corruptie gepleegd is, is exorbitant. De boodschap is duidelijk voor elk schuldig individu dat zich nog denkt te kunnen verbergen voor ons onderzoek: je zult niet aan onze aandacht ontsnappen.”

Met deze nieuwe aanklachten blijkt de hele corruptie-affaire binnen de FIFA nog veel groter dan eerder werd aangenomen, schrijft The New York Times. Er zou meer dan 200 miljoen dollar gemoeid zijn met alle omkopingen.

Twitter avatar NYTSports NYT Sports #FIFA indictment: “Defendants and co-conspirators involved in criminal schemes involving well over $200 million in bribes and kickbacks.”

Continentale bonden

Hawit is voorzitter van de CONCACAF, de voetbalbond voor Noord- en Midden-Amerika. Hij volgde in mei Jeffrey Webb op, nadat hij in Zürich werd opgepakt. Napout is de voorzitter van de CONMEBOL, de Zuid-Amerikaanse voetbalbond.

De andere veertien verdachten, waaronder veel (oud-)voorzitters van nationale voetbalbonden, zijn: Ariel Alvarado, Rafael Callejas, Brayan Jiménez, Rafael Salguero, Héctor Trujillo, Reynaldo Vasquez, Ariel Alvarado, Manuel Burga, Carlos Chávez, Luís Chiriboga, Marco Polo del Nero, Eduardo Deluca, José Luis Meiszner, Romer Osuna en Ricardo Teixeira.

Acht verdachten in eerdere FIFA-zaken hebben schuld bekend aan corruptie, bevestigde de Amerikaanse justitie in de persconferentie.

Hervormingen

Juist vandaag kondigde de FIFA hervormingen aan, mede naar aanleiding van alle corruptieschandalen. Er moet een maximale zittingstermijn komen van twaalf jaar voor de voorzitter, er moeten meer vrouwen in de top komen en de ‘politieke’ taken moet weggehaald worden bij het dagelijks bestuur.

    • Joram Bolle