Nijmegen heeft nu zijn eiland in de Waal

Nederland is weer wat veiliger. En mooier, naar de overtuiging van velen die de afgelopen jaren hebben gewerkt aan het terugleggen van de dijk bij Lent, aan de overkant van de Waal bij Nijmegen (foto onder). Vandaag verrichten minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) en burgemeester Bruls van Nijmegen de opening. De rivier maakt ter plaatse een scherpe bocht en vernauwt zich in de vorm van een flessenhals (foto boven). En dat kan leiden tot overstromingen, zoals bleek in de jaren negentig. Door het verplaatsen van de dijk, 350 meter landinwaarts, is er ruimte gecreëerd voor een nevengeul. Bij hoogwater stroomt het water over een drempel van de nevengeul met de rivier mee. Daardoor daalt de waterstand ter plaatse met 34 centimeter. Met het eiland in de Waal heeft de gemeente Nijmegen grootse maar nog onbestemde plannen. (NRC)