Nederland wil in Raipur revanche op Kookaburras

De Nederlandse hockeyers gaan door naar de halve finale van de World League. Het zwakke Canada maakt het de ploeg gisteren nog lastig.

Roel Bovendeert was een van de doelpuntenmakers tegen Canada. Foto Koen Suyk/ANP

In de laatste grote internationale krachtmeting voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro wilden de Nederlandse hockeyers het liefst een keer uitkomen tegen alle grote concurrenten. In de finales van de Hockey World League in de Indiase provinciestad Raipur wordt de ploeg van bondscoach Max Caldas dezer dagen op zijn wenken bediend. Na een groepswedstrijd tegen olympisch kampioen Duitsland (0-0) is Nederland morgen, in de halve finales, eindelijk weer eens gekoppeld aan Australië, wereldkampioen en aanvoerder van de wereldranglijst.

Maar Nederland, dit jaar eindelijk weer eens Europese kampioen, had zich een stuk meer voorgesteld van de weg naar de halve finales in de World League. Gistermiddag had de ploeg in de kwartfinales tot ieders verrassing de grootste moeite met Canada – een land dat hockey doorgaans louter associeert met ijs. Dankzij treffers van Constantijn Jonker en Roel Bovendeert werd de Canadese muur uiteindelijk geslecht (2-0), maar tevreden was niemand na afloop. Doelman Pirmin Blaak moest er in de slotfase een paar keer aan te pas komen om de Nederlandse ploeg op de been te houden.

Het was inderdaad niet best, erkende Caldas na afloop tegenover de website hockey.nl. „Ik bespeur voor een deel onderschatting”, zei de Argentijn. „Anders kan ik zo’n belabberde prestatie niet verklaren. Dit past niet bij het beeld van het toernooi.”

Wellicht zaten de spelers van het Nederlands elftal met hun gedachten nog te veel bij de vorige ontmoeting met de Canadezen, vijf maanden geleden in Buenos Aires. Toen won de ploeg van Caldas, op weg naar plaatsing voor de Spelen in Rio, met afgetekende cijfers (6-0) afstand van de nummer veertien van de wereld. Ook in Raipur leed Canada deze week grote nederlagen, tegen België (7-2) en tegen Australië (6-0).

Maar tegen Nederland bleef de muur lang overeind. Veel langer dan nodig was, vond Caldas. „Wij hebben het onszelf lastig gemaakt. De intensiteit was ver te zoeken. We speelden voorspelbaar, statisch, beneden ons niveau.” Maar hij wilde de tegenvallende prestatie niet groter maken dan het is. „We hebben gewonnen, dus we hebben ook dingen goed gedaan. Maar we moeten het wel analyseren met de spelers en de staf om ervoor te zorgen dat we herkennen hoe dit kan gebeuren. Hebben we te veel gezegd? Hebben we te weinig gezegd? Dan kunnen we weer verder.”

Van onderschatting van Australië zal in elk geval geen sprake zijn. Integendeel. Sommige Nederlandse spelers hebben nog volop revanchegevoelens. De laatste keer dat beide ploegen elkaar ontmoetten was anderhalf jaar geleden in de WK-finale in Den Haag. Met een vernederende afstraffing (6-1) bezorgden de Kookaburras destijds in het volgepakte stadion van ADO Den Haag tal van Nederlandse hockeyfans, en de internationals op het veld, een trauma. „Het is sowieso leuk om tegen Australië te spelen”, zei Caldas gisteren. „Maar we zullen uit een ander vaatje moeten tappen om te kunnen winnen.”

Australië is met een sterke ploeg aanwezig in Raipur, maar de afgelopen maanden zijn er wel wat scheurtjes zichtbaar geworden in het bastion. Zo verloor de ploeg met sterspelers als Jamie Dwyer, Mark Knowles en Eddie Ockenden deze week in de poulefase 5-2 van Groot-Brittannië, een optater die de ploeg in geen jaren meer had gekregen.

Maar gisteren, in de andere halve finale tegen Duitsland, stond de wereldkampioen er weer. De Duitsers, die geen schim meer zijn van de ploeg die drie jaar geleden in Londen olympisch kampioen werd, werden al in de eerste helft op een onoverbrugbare achterstand gezet (3-0), door goals van Dwyer, Jeremy Hayward en Matthew Dawson.

De halve finale tussen Nederland en Australië wordt morgen om 14.00 uur (Nederlandse tijd) gespeeld.

    • Rob Schoof