Renteverhoging VS lijkt zekerheid na toespraak Yellen, Europa wacht op Draghi

De Amerikaanse economie is „nagenoeg hersteld” van de grote recessie en is klaar voor verdere groei en stevigere inflatie. Dat zei de voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen gisteren in een toespraak. Daarmee lijkt ze de basis te leggen voor een eerste renteverhoging in de VS sinds 2006, later deze maand.

Volgens Yellen zou een hogere rente getuigen van vooruitgang van de economie in de VS. Ze voegde daaraan toe dat er risico’s kleven aan het te lang wachten met het „normaliseren” van het beleid. Ze denkt dat renteverhoging goed is voor de werkgelegenheid.

De beleidsmakers van de Fed komen op 15 en 16 december bij elkaar om over een eventuele rentestap te praten. Kenners gaan ervan uit dat het belangrijkste rentetarief voor het eerst in bijna tien jaar wordt verhoogd. De vraag is vooral hoeveel haast de Amerikaanse centrale bankiers daarna zullen maken met verdere renteverhogingen.

Marktkenners verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag juist tegenovergesteld beleid aankondigt. In Frankfurt komen de centrale bankiers van de eurolanden bijeen. Er wordt verwacht dat ECB-president Mario Draghi aankondigt het monetaire verruimingsprogramma, waarbij de ECB voor miljarden aan obligaties opkoopt, verder te verruimen. Mogelijk wordt ook de rente verder verlaagd. Doel is om de inflatie omhoog te krijgen. (ANP)