‘Mohammed B. handelde alleen’

De CTIVD vindt geen aanwijzingen dat handlangers wisten van de moord op Theo van Gogh.

Bloemen op de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost waar Theo van Gogh vermoord werd, twee jaar na de moord. Foto Cynthia Boll / ANP

Er zijn geen concrete aanwijzingen dat Mohammed B. geholpen werd door handlangers bij de moord op Theo van Gogh in 2004. Dat stelt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een onderzoeksrapport dat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Aanleiding voor het onderzoek van de CTIVD waren opmerkingen van Frits van Straelen in het tv-programma EenVandaag vorig jaar, (ook toen) officier van justitie in Arnhem. Hij zei dat hij ervan overtuigd is “dat Mohammed B. niet alleen gehandeld heeft”. Van Straelen was tien jaar geleden verantwoordelijk voor het onderzoek naar de moord. Dat leverde volgens hem “frustrerend weinig op”. “Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat er mensen de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd”, zei hij.

sitestat

Maar volgens de CTIVD zijn er geen aanwijzingen dat er mensen op de hoogte waren van de plannen van Mohammed B. Ook zijn er geen aanwijzingen dat hij is geholpen bij de voorbereiding van de moord.

Van Straelen zei in de uitzending ook dat opnamen gemaakt in een pand van de Hofstadgroep, waartoe Mohammed B. behoorde, waren gewist. Dat klopt niet, stelt de CTIVD. De opnames waren nog terug te vinden en te beluisteren.

‘AIVD wist niet dat Van Gogh doelwit was’

De Commissie stelt ook dat de AIVD niet wist dat filmmaker en publicist Theo van Gogh doelwit was. De dienst had hem dus ook niet kunnen waarschuwen. De AIVD wist wel dat leden van de Hofstadgroep bepaalde bekende personen dood wilden.

In een aantal gevallen heeft de AIVD het Openbaar Ministerie (OM) niet op de hoogte gesteld van informatie over eventuele handlangers van Theo van Gogh, blijkt uit het onderzoek van de CTIVD. Dat had wel gemoeten. De CTIVD vindt dat de AIVD met de Landelijk Officier van Justitie Terrorismebestrijding wanneer het om ernstige strafbare feiten gaat. Plasterk neemt die aanbeveling over.

    • Mirjam Remie