Lokale banken akkoord met fusie Rabobank

De 106 lokale banken van Rabobank fuseren per 1 januari tot één financieel concern met één bankvergunning en één balans. De 106 ledenraden van de bij de coöperatie aangesloten banken hebben hier gisteravond unaniem mee ingestemd.

Daarmee geven de lokale banken in feite hun juridische en financiële zelfstandigheid op en ontstaat uit een kluwen van onafhankelijke banken met elk hun eigen bankvergunning één coöperatieve Rabobank, onder leiding van de vorig jaar oktober aangetreden bestuursvoorzitter Wiebe Draijer. De raad van bestuur, die zetelt op het hoofdkantoor in Utrecht, kan daardoor bijvoorbeeld sneller ingrijpen als een lokale bank financieel slecht presteert.

Volgens het bestuur van Rabobank is de huidige organisatiestructuur van de onderneming op termijn niet houdbaar, met het oog op eisen van toezichthouders als de Europees Centrale Bank (ECB). Behalve de organisatorische aanpassing voert Rabobank sinds 2013 ook een ingrijpende reorganisatie door.

Daarbij verdwijnen tot 2016 in elk geval ongeveer 9.000 banen. Maar daar zal het niet bij blijven. Ook voor de jaren daarna wordt rekening gehouden met een verdere inkrimping. Om hoeveel banen dat gaat, is nog niet duidelijk. Bij de Rabobank werken op dit moment zo’n 45.600 mensen, van wie 30.000 in Nederland.

Draijer sprak in een reactie van het „begin van een route" en erkende dat er een enorme beweging op gang zal komen. (ANP)