Alle gevechtsposities leger VS open voor vrouwen

Met die historische beslissing gaat minister Ash Carter van Defensie in tegen wens van het marinierskorps.

Foto Reuters / US Army

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter vindt dat vrouwen alle gevechtsposities in het leger moeten kunnen bekleden. Dat meldt persbureau AP. Vanaf 1 april moet de maatregel ingaan.

Het is een historische verandering voor het Amerikaanse leger. Nu zijn vrouwen nog uitgesloten van speciale eenheden als de SEALS, die de meest gevaarlijke missies uitvoeren, zoals het ombrengen van Osama bin Laden.

Chief of Staff

“Er zullen geen uitzonderingen gemaakt worden,” zei Carter op een persconferentie.

“Ze mogen in tanks rijden, mortieren afschieten en infanteriesoldaten leiden in gevechten. Ze mogen dienen als Army Rangers en als ‘groene baretten‘, Navy SEALS, infanterist van het marinierskorps, Air Force parajumpers en in alle andere functies die voorheen alleen open stonden voor mannen.”

De beslissing volgt op drie jaar lang onderzoek van het ministerie van Defensie. Alleen het United States Marine Corps is nog tegen het plan van Carter. Volgens het Marine Corps en Joseph Dunford, de voorzitter van de Joint Chief of Staff en als zodanig de bevelhebber van het leger, tonen studies aan dat gemixte teams niet zo goed werken als volledig mannelijke teams.

Maar met deze beslissing heeft Carter anders geoordeeld. In oktober liet Carter tegen Amerikaanse troepen in Sicilië al iets van zijn plannen doorschemeren:

“De helft van de Amerikaanse bevolking is vrouw. Dus ik zou gek zijn als ik niet in die vijver van geschikt personeel zou vissen.”

Voorzitter Nancy Duff-Campbell van de National Women’s Law Center is blij met de beslissing, zegt ze tegen The New York Times.

“Het is een ontroerende dag voor vrouwen die dienen in het leger, en voor vrouwen in het hele land. We juichen de aankondiging van vandaag toe, die de laatste officiële barrières omverwerpt wat betreft militaire dienst van vrouwen en die ervoor zorgt dat vrouwen volledige toegang hebben tot alle militaire banen, posities en eenheden.”

    • Joram Bolle