Kanonnen en droompaleizen

In de aanloop naar Sinterklaas speelt NRC nieuwe spellen. Vandaag: historische ervaringen.

Foto’s Fotodienst NRC
Foto’s Fotodienst NRC

De zware Franse cavalerie gaat als een sloophamer door het Engelse leger. Hola! Dat hadden we niet verwacht, met onze trage en slepende Stratego-ervaring. Dat klassieke bordspel was eindeloos met je generaal of een kolonel op strooptocht aan de andere kant van de vijvertjes. Tot je op een bom loopt. Jammer. Maar dit is Stratego Waterloo!

Oppervlakkig lijkt het op het vertrouwde Stratego, maar in plaats van gehannes met een vlag en maf springende verkenners leid je met Waterloo echt een veldslag. Je schuifelt niet met een generaal, je bent hier zelf de veldmaarschalk.

Het spel zit slim in elkaar. Wie met zijn zware cavalerie door een infanterielinie dendert, verliest per confrontatie één ‘sterkte’ per ruiter. Een realistische inschatting en speltechnisch voorkomt het een eindeloze slachting.

En in plaats van die passieve bommen van Stratego heeft Waterloo actief schietende kanonnen. Die kunnen gek genoeg alles recht voor zich raken, maar niet de lichte infanterie. Hoe historisch is dat? Misschien kunnen ze makkelijk vluchten? Het mag de pret niet drukken. Waterloo is een aanwinst, hooguit is een nadeel dat het spel lang duurt (gauw anderhalf uur) en dat je eerst moet studeren op de spelregels. Maar dan heb je het makkelijk. En een historische ervaring.

Sommige spellen zouden juist beter af zijn zonder historisch sausje. In Paleizen van Carrara speel je een Italiaanse familie in de zestiende eeuw. Met grote kathedralen en paleizen probeert elke speler de koning te imponeren. Die zestiende-eeuwse context kun je ook vergeten, Paleizen van Carrara is bovenal een heerlijk bouwspel. Iedereen aast op de gekleurde bouwsteentjes die over een draaitafel rondgaan. Dat is goed opletten: in de duurdere steden mag alleen met witte en gele marmer worden gebouwd. Het spelbord is prachtig, met mysterieuze, kleurrijke steden. Dit spel heeft geen geschiedenis nodig, maar fantasie. In de ivoorwitte torens horen elfen, en dwergen in de donkere haven.