Wim Jonk en Ajax per direct uit elkaar

De arbitragezaak tussen de voetbalclub en het hoofd jeugdopleidingen vervalt.

Wim Jonk en Ajax gaan per direct uit elkaar. Foto Olaf Kraan/ANP

Wim Jonk vertrekt per direct als hoofd opleidingen bij Ajax. De arbitragezaak tussen de club en de oud-voetballer die voor 16 december gepland stond, is daarmee van de baan, zo meldt Ajax donderdagmiddag.

De voetbalclub wilde van Jonk af omdat hij al het hele jaar weigert aan te schuiven bij vergaderingen van het zogenoemde technische hart van de club. Het hoofd opleidingen was het hier niet mee eens en besloot zijn ontslag aan te vechten.

Nu is door de partijen echter toch besloten om vanaf heden uit elkaar te gaan. Volgens Jonk kan een rechtszaak voor zowel hem als Ajax nadelig uitpakken:

“Nadat Ajax te kennen heeft gegeven niet door te willen met mij voel ik onvoldoende draagvlak en hebben we besloten uit elkaar te gaan. Ik denk dat het uiteindelijk in niemands belang is om dit voor een rechter uit te vechten.”

Technisch hart

Jonk vormde samen met directeur Marc Overmars, trainer Frank de Boer en assistent-trainer Dennis Bergkamp het technische hart van de club. Hij wordt gezien als een van de trouwste volgelingen van het plan Cruijff dat stelt dat bij Ajax de nadruk weer moet komen te liggen op het opleiden van spelers.

Daarover stelt Jonk in een eigen verklaring:

“Ajax blijft het probleem als een arbeidsconflict zien. Maar ik zie het breder: het gaat niet alleen om mij maar vooral om de invulling en de uitvoering van het Plan Cruijff. Ik heb twee jaar lang aan de bestuurders gevraagd om een duidelijke verdeling van de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van het technisch hart. Ik heb ook steeds oplossingen aangedragen. Ik stop dit gevecht met pijn in mijn hart.”

De club laat in een reactie weten Jonk te danken voor zijn inzet voor de club in de afgelopen jaren. Over de hoogte van een afkoopsom wordt in het bericht van de voetbalvereniging geen uitspraken gedaan.

Cruijff opgestapt

Als gevolg van het eerder aangekondigde ontslag van Jonk trok Cruijff zich al terug als adviseur van Ajax. De ex-voetballer is van mening dat zijn plan bewust wordt tegengewerkt door verschillende geledingen binnen de club.

    • Jorg Leijten