Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Israël arresteert leden ‘Joodse terreurgroep’

De groep zou betrokken zijn bij een brandstichting eind juli waarbij een peuter van 1,5 het leven liet.

Een foto van de Palestijnse peuter Ali Dawabsha, die omkwam toen een man een brandbom in een woning gooide. Op de achtergrond zijn de verbrande resten van het huis te zien.
Een foto van de Palestijnse peuter Ali Dawabsha, die omkwam toen een man een brandbom in een woning gooide. Op de achtergrond zijn de verbrande resten van het huis te zien. Foto EPA / Alaa Badarneh

In Israël is donderdag een groep Israëliërs opgepakt die betrokken zou zijn bij een brandstichting eind juli. Daarbij kwamen een Palestijnse peuter en diens ouders om het leven. Dat meldt een woordvoerder van de Israëlische politie aan persbureau Reuters. Het is onbekend hoeveel personen zijn gearresteerd.

Eind juli werd er een brandbom gegooid op een huis in een dorp op de Westelijke Jordaanoever, waarbij de Palestijnse peuter Ali Dawabsheh van anderhalf het leven liet. De ouders en een vierjarig broertje wisten gewond uit het huis te vluchten. De ouders bezweken later aan hun verwondingen.

Kort na de brandstichting werd de 20-jarige Ettinger gearresteerd “in verband met zijn activiteiten binnen een extremistische Joodse organisatie”. Hij zou verdacht worden van “nationalistische misdaden”. Een woordvoerder van de veiligheidsdienst zei niet of de man verdacht werd van rechtstreekse betrokkenheid bij de dood van het Palestijnse kind.

Protesten

De aanslag leidde tot veel verontwaardiging en duizenden Israëliërs gingen de straat op om hun onvrede met het geweld te uiten. In een zeldzaam gebaar belde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Netanyahu noemde de aanval “een verwerpelijke terroristische daad”.