VN: Iran deed onderzoek naar kernwapen tot 2003

Iran heeft kleine stappen gezet in de richting van de ontwikkeling van een kernbom. Dat stelt het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in een gisteren gepubliceerd rapport. De nucleaire waakhond van de VN stelt dat de activiteiten niet verder gingen dan „onderzoek naar de haalbaarheid” en het testen van basisbestanddelen. Het meest „gecoördineerde” werk vond plaats voor 2003, en sommige zaken tot 2009. Het rapport is het sluitstuk van een decennium onderzoek naar het atoomprogramma van Iran en maakt de weg vrij voor implementatie van de deal die de zes wereldmachten sloten met Iran. Als Iran niet aan een kernbom werkte, zouden de sancties tegen het land worden opgeheven. Het IAEA laat de uiteindelijke beslissing daarover aan de landen die de deal sloten. Die is gepland voor 15 december. (AP)