Hoe gaat het met de vluchtelingen op de Balkan?

Hoe gaat het nu met de migranten op de Balkan? De chaos van een paar weken terug, toen de stroom migranten een nieuwe weg moest zoeken door de Balkan, omdat Hongarije zijn grens dichthield, is vrijwel voorbij. De opvang is verbeterd en bij Macedonië worden de migranten al geselecteerd op nationaliteit. Slovenië is daar vorige maand mee begonnen. Het wilde geen „economische migranten” toelaten en beperkte de instroom tot Syriërs, Afghanen en Irakezen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde deze praktijk: „Asielzoekers selecteren op basis van hun vermeende nationaliteit is een inbreuk op het mensenrecht van iedereen om asiel te zoeken, ongeacht nationaliteit, en hun individuele dossiers in overweging te laten nemen.”

De selectie leidde wel tot minder migranten op de route. Ook is de instroom verminderd door het verslechterde weer en strengere controles in Turkije.

In de opvangcentra in Griekenland wordt ook geprobeerd op basis van nationaliteit een eerste schifting te maken. Dat gaat moeizaam. Europa heeft een hervestigingsprogramma opgesteld, in eerste instantie voor 160.000 mensen. Om daarvoor in aanmerking te komen moeten migranten op zo’n hotspot in Griekenland besluiten een ‘Europese asielaanvraag’ te doen. Ze mogen niet zelf beslissen naar welk land ze gaan. Directeur Spiros Kourtis van het first reception centre Moria op Lesbos constateerde vorige maand dat veel mensen de procedure niet kennen of niet vertrouwen. „Ze moeten ongeveer twintig dagen in Griekenland wachten, terwijl ze naar Duitsland, Zweden of Denemarken willen”, zei hij. In de praktijk proberen de meeste mensen op eigen gelegenheid door te reizen richting Macedonië.

    • Marloes de Koning (Istanbul)
    • Roeland Termote (Boedapest)