Griekenland wil noodhulp EU voor vluchtelingen

Eurocommissaris Stylianides roept lidstaten op ‘genereus’ bij te dragen.

Een Afghaanse migrant op het strand van Lesbos. Foto Yannis Behrakis / Reuters

Griekenland doet een beroep op Europese noodhulp in verband met de grote aantallen vluchtelingen die het land binnenkomen. Dat meldt eurocommissaris Christos Stylianides (humanitaire hulp) op Twitter:

Twitter avatar StylianidesEU Christos Stylianides #Greece has activated the #EUCivPro Mechanism. I call upon all Member States to contribute generously.

Het is de eerste keer dat Griekenland noodhulp vraagt in de migratiecrisis. Hongarije, Servië en Slovenië deden dat al eerder dit jaar. Het EU-mechanisme voor civiele bescherming voorziet in crisishulp in de vorm van onder meer slaapzakken, dekens, bedden, tenten en medische goederen, maar ook in de vorm van expertise.

Turkije krijgt uit een apart fonds drie miljard euro noodhulp van de EU, werd eerder deze maand besloten.

Schengen

Het Griekse verzoek komt op een moment van veel kritiek op de manier waarop het land met de migrantencrisis omgaat. Griekenland zou te weinig doen om de grenzen te controleren en biedt migranten onvoldoende medische hulp.

Ook laat het land EU-experts maar mondjesmaat binnen. Verschillende media meldden dat de EU gedreigd heeft Griekenland uit de Schengenzone te zetten als er niets gebeurt voor een EU-top half december. Maar Griekenland ontkent dit.

Dit jaar kwamen meer dan 700.000 migranten Griekenland binnen. In november lijkt het, volgens de recentste cijfers van de International Organization for Migration, juist weer iets minder te worden.

    • Mirjam Remie
    • Joram Bolle