Gewonden bij luchtaanval AzG-kliniek Jemen

Volgens medewerkers van AzG was de Saoedische luchtmacht op de hoogte van de locatie van de kliniek.

Er worden de laatste tijd vaker klinieken van AzG gebombardeerd. foto Salvatore di Nolfi / EPA

In Jemen is een kliniek die wordt geleid door medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AzG) geraakt door een bom. Volgens een verklaring van AzG werden er woensdag tot drie keer toe luchtaanvallen uitgevoerd onder leiding van de Saoedische luchtmacht. Daarbij zijn negen mensen gewond geraakt, onder wie twee medewerkers van de hulporganisatie.

Lokale bronnen melden aan AzG dat straaljagers een park in de wijk Al Houban van Taiz aanvielen. Dat park ligt op twee kilometer van de kliniek van Artsen zonder Grenzen. Medewerkers van de hulporganisatie waarschuwden de coalitie dat de aanvallen vlakbij een AzG-kliniek plaatsvonden en begonnen uit voorzorg de kliniek te ontruimen.

Kort na de waarschuwing werd de medische post zelf aangevallen.

In de verklaring van AzG staat dat de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië op de hoogte was van de precieze locatie van de kliniek:

“De GPS-coördinaten van de medische faciliteiten zijn regelmatig meegedeeld aan de coalitie.”

Eerder ook al bom op ziekenhuis in Kunduz

Dit weekend vielen er bij een aanval met bomvaten op een Syrisch ziekenhuis dat wordt gesteund door AzG zeven doden en tientallen gewonden. Onder de slachtoffers waren veel vrouwen en kinderen.

Begin oktober werd een kliniek van AzG in Kunduz in Afghanistan door bommen getroffen. Daarbij kwamen twaalf stafleden en tien patiënten, onder wie drie kinderen, om het leven.

    • Maarten Back