Opnieuw officials opgepakt op verzoek VS

De Zwitserse politie heeft vanochtend op verzoek van de VS twee FIFA-officials opgepakt. Dat heeft justitie in Zwitserland gemeld.

Ze zouden voor miljoenen aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor de verkoop van marketingrechten van toernooien in Latijns-Amerika en WK-kwalificatiewedstrijden. De VS leiden het onderzoek naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond. De twee zitten vast in afwachting van hun uitlevering.

Volgens bronnen van The New York Times werden de arrestaties verricht in Hotel Baur au Lac in Zürich, waar in mei ook al FIFA-officials werden opgepakt. Volgens de krant zou het gaan om Alfredo Hawit uit Honduras en Juan Ángel Napout uit Paraguay. De voorzitters van respectievelijk Concacaf en Conmebol zijn beiden lid van het uitvoerend comité en vicepresident van de FIFA. The New York Times verwacht dat er „meer dan twaalf” mensen in staat van beschuldiging gesteld worden. Daarmee wordt het aantal verdachten in de zaak verdubbeld.

De FIFA-top kwam gisteren bijeen voor een tweedaagse vergadering van het uitvoerend comité, onder meer over transparantie binnen de aangesloten bonden. De FIFA schreef in een persbericht dat de bijeenkomst van vandaag gewoon doorging.