FIFA maakt begin aan hervormingen

Meer vrouwen in de top en een voorzitter die de FIFA maximaal twaalf jaar mag leiden.

Voorzitter van de hervormingscommissie Francois Carrard . Foto Fabrice Coffrini / AFP

Het uitvoerend comité van FIFA steunt de voorstellen van de hervormingscommissie die de geloofwaardigheid van de bond moeten herstellen. Dat maakte de FIFA zojuist bekend op een persconferentie.

Zo mag de voorzitter nog maximaal twaalf jaar aan de macht blijven, moet er een scheiding komen tussen “politieke” en uitvoerende taken en moet het bestuur transparanter en diverser worden. Het dagelijks bestuur heeft besloten de aanbevelingen over te nemen en in februari voor te leggen aan het congres.

Het bestuur van de FIFA kwam woensdag bij elkaar voor twee dagen van besprekingen. De bijeenkomst werd overschaduwd door de arrestatie van twee prominente bondsbestuurders, donderdagnacht. Waarnemend voorzitter Issa Hayatou wilde tijdens een persconferentie niet ingaan op het corruptie-onderzoek, maar zei wel dat FIFA volledig zal meewerken.

Rapport

Het uitvoerend comité gaf de hervormingscommissie in augustus opdracht uit te zoeken op welke manier het vertrouwen in de wereldvoetbalbond hersteld kan worden. “FIFA maakt op dit moment de zwaarste crisis in haar geschiedenis door”, opent het rapport:

“Om het vertrouwen in FIFA te herstellen, zijn aanzienlijke herzieningen van de organisatorische structuur en bestuurlijke processen noodzakelijk om corruptie, fraude en machtsmisbruik te voorkomen en de organisatie transparanter te maken.”

Als het congres akkoord gaat met de hervormingen komt er een limiet van drie termijnen van vier jaar voor het voorzitterschap. De “politieke” taken, zoals FIFA het noemt, worden weggehaald bij het dagelijks bestuur. De nieuw op te richten FIFA Raad, die het uitvoerend comité moet vervangen, zal de “strategische richting” uitzetten. De uitvoering daarvan komt te liggen bij het secretariaat. Ook moet het bestuur diverser worden, onder meer door een vrouwenquotum. Het volledige rapport is hier (pdf) te lezen.

Corruptie-onderzoek

Eerder donderdag werden in Zürich twee vice-presidenten van het uitvoerend comité opgepakt. Het gaat om Alfredo Hawit en Juan Angel Napout. Zij worden ervan verdacht voor miljoenen aan steekpenningen te hebben aangenomen in ruil voor de verkoop van marketingrechten voor toernooien in Latijns-Amerika en WK-kwalificatiewedstrijden. Het corruptie-onderzoek wordt geleid door de Verenigde Staten. Die hadden om de arrestaties gevraagd.

Volgens een bron binnen de Amerikaanse justitie wordt er donderdag een aanklacht bekend waarin zestien nieuwe namen van FIFA-functionarissen staan. Dat meldt Reuters. De zestien komen voornamelijk van het “westelijk halfrond” en de beschuldigingen zouden te maken hebben met corruptie rond het toebedelen van uitzendrechten.

Het uitvoerend comité van FIFA kwam woensdag bijeen voor twee dagen van besprekingen. De bond had vooraf al laten weten dat de vergadering ondanks de arrestaties ook donderdag “zoals gepland” zou doorgaan.

    • Bastiaan Nagtegaal