Eerste Britse aanvallen op IS in Syrië

Vier Tornado’s vielen de terreurbeweging aan vanaf de basis in Cyprus. De RAF stuurt extra vliegtuigen.

Premier Cameron bij een Britse Tornado in Cyprus, in oktober 2014. Foto Randy Rain / EPA

Britse gevechtsvliegtuigen hebben de eerste luchtaanvallen op IS boven Syrië uitgevoerd, nadat het parlement daar even eerder toestemming voor had gegeven. De aanvallen werden uitgevoerd door vier Tornado’s, die opstegen van de Britse basis op Cyprus.

Het Britse parlement ging woensdag na een 10,5 uur durend debat akkoord met uitbreiding van de aanvallen op terreurbeweging Islamitische Staat van Irak naar Syrië. Aanleiding voor dat besluit waren de aanslagen in Parijs van 13 november. Premier Cameron zei zijn bondgenoten niet in de steek te willen laten, nadat Frankrijk en de Verenigde Staten er bij de Britten op hadden aangedrongen zich bij de bombardementen aan te sluiten.

De Britse gevechtsvliegtuigen namen olievelden bij Omar onder vuur, zegt het ministerie van Defensie. De luchtmacht stuurt nog eens twee Tornado’s en zes Typhoons naar Cyprus om bij de aanvallen op IS te helpen. De Britse minister van Defensie Michael Fallon sprak in een interview met de BBC over het doel van de aanvallen:

“Er kan vanuit de lucht van alles gedaan worden om de inkomstenbron van IS droog te leggen, toevoerroutes af te snijden en gebouwen aan te vallen waarvandaan de terroristische aanslagen in Parijs zijn gepland.”

Het Lagerhuis heeft maandenlang getwijfeld over de deelname, schrijft correspondent Titia Ketelaar:

“Tot drie weken geleden was het niet zeker of Cameron gesteund zou worden. Het Britse Lagerhuis is sinds de inval in Irak in 2003 huiverig om bij een nieuwe oorlog betrokken te worden. Zeker een waarbij, zo viel gisteren aan beide zijden van het parlement te beluisteren, onduidelijk is of de Britse bijdrage wel iets zal uitmaken.”

    • Bastiaan Nagtegaal