ECB grijpt in, maar minder hard dan was verwacht

De ECB verlaagde één rentetarief en verruimde het opkoopprogramma iets.

Draghi tijdens de persconferentie op 3 september
Draghi tijdens de persconferentie op 3 september Foto: ECB

De Europese Centrale Bank heeft besloten om één rentetarief verder te verlagen, waar analisten meer verlagingen hadden verwacht. Het bestuur van de centrale bank heeft verder besloten om het opkoopprogramma van obligaties wel te verlengen en te verruimen, maar niet te verhogen.

De ECB hoopt hiermee de inflatie in de eurozone omhoog te krijgen. De financiële markten reageren in eerste instantie negatief.

Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman oeps. Draghi overtuigt markten niet. Euro nu zo’n 2,5 cent hoger tov dollar
Twitter avatar markbartontv Mark Barton European stocks drop on #ECB letdown….. https://t.co/biPGgaISjp
Twitter avatar abdulnasser15 عبدالناصرالعتيبي This is Euro/Dollar up 2.2% at 1.085 https://t.co/AgGQUMqtHn

Rentebesluit

De depositorente, de rente die banken krijgen op het ‘parkeren’ van geld in Frankfurt dat ze elders niet kwijt kunnen, is verlaagd van -0,20 naar -0,30 procent. Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de basisherfinancieringsrente, blijft gelijk op 0,05 procent, zo schrijft de centrale bank van de eurozone in het persbericht. Tegen deze rente kunnen banken geld lenen bij de ECB.

Volgens NRC-redacteur Mark Beunderman, die in Frankfurt is, is de wijziging in het monetaire beleid hiermee kleiner dan verwacht.

Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman ECB-depositorente (voor banken die geld stallen bij ECB) -0,3 % (was -0,2), basis-herfinancieringsrente (belangrijkste tarief) blijft 0,05
Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman Een redelijk kleine wijziging, minder dan meeste analisten verwachtten. Verzet haviken (Knot, Weidmann, Balten, Sloveen) succes gehad?

De verdere verlaging van de depositorente betekent dat het banken nog meer geld kost om geld te stallen bij de ECB in Frankfurt. Beunderman schreef hier over:

“Zo kan de ECB banken dwingen om het geld niet in Frankfurt te stallen, maar uit te lenen aan burgers en bedrijven. Een risico is dat banken die dit laatste niet lukt, en die blijven kiezen voor een veilig ECB-deposito, op kosten worden gejaagd. En dat ze de negatieve rente doorberekenen aan klanten.”

QE

Tijdens de toelichtende persconferentie vertelde de president van de ECB, de Italiaan Mario Draghi, dat het opkoopprogramma voor obligaties, de zogenoemde Quantitative Easing, wordt verlengd tot zeker maart 2017. Eerst liep het programma tot september 2016. Verder wordt het programma verruimd naar schuldpapieren van regionale overheden, zoals steden.

Lees de voorbeschouwing van Beunderman op de besluiten van donderdag: Iedereen wacht weer op Draghi

Het opkoopprogramma werd echter niet verhoogd. Analisten hadden verwacht dat het maandelijkse bedrag dat daarvoor wordt uitgetrokken zou worden verhoogd van 60 naar 70 miljard euro.

2 procent inflatie

De ECB wil dat de ‘bescheiden’ economische groei in de achttien eurolanden verder aantrekt en de inflatie stijgt naar het doel van net onder de 2 procent. Door extra geld vrij te maken (door leningen te kopen van banken) en door banken te stimuleren dat geld ook echt uit te lenen aan bedrijven en consumenten (door de strafrente om dat geld bij de ECB te stallen) hoopt de centrale bank dat te bewerkstelligen.

Draghi heeft echter de afgelopen maanden steeds al gespeculeerd over extra maatregelen, waardoor de verwachtingen op de financiële markten voor de besluiten donderdag hoog waren opgelopen. Volgens Beunderman liep het vandaag dan ook anders dan verwacht. De euro is nu 2,5 cent hoger in plaats van lager, zoals Draghi had beoogd en de spelers op de financiële markten hadden verwacht.

“Het recept-Draghi lijkt een beetje uitgewerkt. Hij wekt verwachtingen op de markten die hij niet kan waarmaken. Er was verzet binnen de bestuursraad tegen verdere stimuleringsmaatregelen; de beslissing was niet unaniem. Niettemin wordt QE natuurlijk wel gewoon uitgebreid, tot maart 2017. Dat betekent honderden miljarden obligatiekoop extra.”