Voorzitter Doema pleegde plagiaat

Plagiaat is wijdverbreid in de Russische wetenschap. Vooral politici worden betrapt. De actiegroep Dissernet, die plagiaat in proefschriften onderzoekt, heeft deze week een van de hoogste politici in de hiërarchie op de korrel genomen: Sergej Narysjkin, de Russische parlementsvoorzitter. Narysjkin, een oud-KGB-collega van president Poetin, zou zich schuldig hebben gemaakt aan flagrant plagiaat. Volgens Dissernet bestaat zijn uit 2004 daterende kandidaats-proefschrift Buitenlandse investeringen in Rusland als factor van economische groei uit knip-en-plakwerk. In 2010 bedreef Narysjkin voor zijn doctorstitel opnieuw plagiaat. Zijn wetenschappelijke oeuvre bestaat volgens Dissernet voor 40 procent uit andermans werk: statistieken, passages en hele bladzijden. De speurgroep illustreert dat op dissernet.org heel aanschouwelijk: de pagina’s van Narysjkins werk staan naast de bron van het plagiaat. Kleurtjes geven de overeenkomsten aan.

Narysjkin zelf reageert laconiek. Hij gaat alleen af op de „mening van echte wetenschappers”. Een van de bestolenen, de Russische econoom Vladislav Inozemtsev – die ook geregeld in NRC schrijft – maakt zich vooral vrolijk over het feit dat Narysjkin onbekommerd heeft geput uit zijn artikelen. „Als Sergej Jevgenjevitsj verstandige ideeën nodig heeft, kan hij mij consulteren.”

    • Hubert Smeets