Het uur van de wolf: The beat behind Golden Earring

De Golden Earring is inmiddels een van de langst bestaande bands ter wereld. Om hun vijftigjarige bestaan te vieren staan Barry Hay, George Kooijmans, Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritse deze maand in een uitverkochte Amsterdamse Ziggodome. En daarna gaan ze gewoon door; er staat bijvoorbeeld al een show geboekt voor september 2016 in Tilburg. Regisseur Marcel de Vré (Over grenzen: 40 jaar Nits, Guus gaat naar Londen, over zanger Guus Meeuwis) maakte ter gelegenheid van het jubileum een nieuw portret van de Haagse rockband. De focus ligt deze keer niet op de roemruchte geschiedenis van de band of op zanger Hay en gitarist Kooijmans, maar op het belang van ritmesectie: drummer Zuiderwijk en bassist Gerritsen. In de documentaire zoekt Gerritsen naar de originele versies van internationale hits als Radar Love en Twilight Zone en vertelt hij over zijn stijl. Die is niet ondersteunend, maar vaak een aparte melodielijn. „Ze vragen me wel eens op een traditionele manier te spelen, maar dat doe ik niet. Dan is het gelijk geen Earring meer.” Zuiderwijk legt ondertussen uit waarom het theatrale element belangrijk is voor de liveshow.