Economie

Dit schrijven andere media vandaag

AP Photo/Susan Montoya Bryan)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Babymelkpoeder is de nieuwe motor van de Nederlandse economie. Dat schrijft De Volkskrant.

Danone investeert 240 miljoen euro in een nieuwe babymelkpoederfabriek in Cuijk en marktleiders FrieslandCampina en Fonterra gaven de afgelopen twee jaar al ruim twee miljard euro uit aan de bouw van nieuwe fabrieken. FrieslandCampina opende nieuwe fabrieken voor kindervoeding in Borculo, Beilen en Bedum.

De Nederlandse productie van babyvoeding zit in de lift na het melamineschandaal in China in 2008. Daarbij werden destijds driehonderd baby’s ziek, waarvan er zes overleden aan nierfalen. Bij 22 van de 109 Chinese babymelkbedrijven bleek sprake van fraude. Sindsdien halen Chinese ouders hun babymelkpoeder liever uit het buitenland, met name uit Nederland.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat sinds 2005 de Nederlandse export van babymelkpoeder naar China en Hongkong is vervijftigvoudigd, waarmee het is uitgegroeid tot het belangrijkste Nederlandse exportproduct naar China.

Lokale banken akkoord met fusie Rabobank

De 106 lokale Rabobanken hebben ingestemd met een fusie tot één financieel concern met één bankvergunning. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

De lokale banken geven hiermee hun autonomie op en de leden en het hoofdkantoor in Utrecht krijgen meer grip op de bank. Het concern heeft nu één enkelvoudige balans en kapitaalverschaffers weten voortaan zeker dat zij in geval van nood een vordering hebben op de entiteit waar ook het eigen vermogen is ondergebracht.

De top van de Rabobank heeft nu onder meer de mogelijkheid de lokale banken financieel en commercieel aan te sturen. De lokale banken kunnen zich vervolgens meer op hun klanten gaan richten.

De fusie was afgedwongen door de toezichthouders. Binnen de Rabobank is ongeveer twee jaar aan het nieuwe bestuursmodel gewerkt.

Het einde van Nederland gasland

Nederland zal er zo langzamerhand aan moeten gaan wennen dat onze gasbel op een gegeven moment op is. Dat schrijft De Telegraaf.

Voor het eerst sinds de start van de aardgaswinning in ons land in 1951 was Nederland dit jaar gedurende meerdere maanden netto-importeur van gas, zo blijkt uit een rapport van het CBS. Per saldo komt Nederland in 2015 nog uit als exporteur, omdat er aan het eind van het jaar altijd een piek in de uitvoer van aardgas zit.

De verwachting is dat Nederland vanaf 2025 meer gas zal importeren dan exporteren. Als de gaswinning in het huidige tempo doorgaat is de gasbel in 2029 op. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) denkt echter dat de gaswinning vanaf 2020 fors teruggebracht zal worden, waardoor er tot 2080 gas gewonnen kan worden.

Minder gaswinning raakt de Nederlandse economie direct in het bruto binnenlands product (bbp). Vorig jaar was de bijdrage €16,9 miljard, zo’n 2,6% van het bbp. In 2014 kwam 6,4% van de inkomsten van het rijk uit gas, in 2013 was dat 9,6%.