Deze jongen van 13 vertelt waaraan Zuckerberg zijn miljarden moet besteden

Mark Zuckerberg geeft 99 procent van zijn vermogen weg aan goede doelen. Goed voor 45 miljard dollar. Hun missie? “Het menselijk potentieel vooruit helpen, en het promoten van gelijkheid.” Waar zou jij 42,5 miljard euro – als je die had – aan schenken? Dat vroegen we aan lezers. Dit zijn de mooiste eerste reacties: van glitterplaatjes tot minder vlees.

Mooi verdeeld

Ik zou 45 miljard weggeven aan:
5 naar aidsbestrijding
15 naar kankerbestrijding
3,5 naar vluchtelingen
1,5 naar ebola
4 naar dierenleed
7 naar Unicef
4 naar Griekenland
0,8 miljoen naar Kika
1,2 miljoen naar die YouTuber die geen baan kan vinden
De rest, bijna 5 miljard, naar meisjes in Afrika om naar school te kunnen

Dingeman de Valk, 13 jaar

Glitterplaatjes op Facebook

Als ik 45 miljard dollar zou hebben, zou ik 99 procent van Facebook overkopen. Dan zou ik er glitterplaatjes op introduceren en kan iedereen zijn profiel weer ‘pimpen’. De wereld weet niet wat hij mist, maar wij, Nederland de Hyvesnatie, weten dat maar al te goed. Een beetje meer :coolpeace: en krabbels en een beetje minder ‘vind-ik-leuks’ - dát zou de wereld pas echt goed doen. Want vergeet niet: Facebook is ons venster naar de buitenwereld. Als we daar nu meer een glitter-regenboog-eenhoornvenster van zouden maken, komt er vast ook geen oorlog.
Matthijs van Rumpt

Armlastige kunstenaars

Als ik het ‘over’ had zou ik die 42 miljard schenken aan armlastige kunstenaars in Nederland. Sinds de afschaffing van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) zijn die gedoemd om den brode tot veredeld marskramerschap. De BKR kostte in haar hoogtijdagen 121 miljoen gulden per jaar, zeg 60 miljoen euro. Dat betekent 700 jaar BKR, maar laten we aannemen dat sinds de afschaffing in 1987 de kosten verdrieëneenhalfvoudigd zijn: toch een potje voor een fonds dat nog altijd voor 200 (!) jaar voldoende is kunstenaars de kans te geven echte vrije kunst, onafhankelijk van de grillen van de politiek of de kunsthandel, te scheppen. De gedachte alleen al geeft me bijna hetzelfde gevoel als toen ik in 1975 voor het eerst gebruik mocht maken van de BKR: van een bijna niet te bevatten mengsel van ongeloof, geluk en vrijheid!
Walter van Nus

Ondernemerschap bij vrouwen

Ik zou 45 miljard gebruiken als microkrediet om ondernemerschap bij vrouwen te stimuleren in onder andere ontwikkelingslanden en landen waar vrouwen worden achtergesteld. Waarom vrouwen? Ze gaan anders om met geld. Mijns inziens verantwoordelijker, bewuster en met oog voor de mensen om hun heen.
Sascha Mengerink (Ik ben een man en ondernemer)

Simpel en kort

Ik zou alles aan arme landen schenken, die hebben het hard nodig.
D. de Ridder

Voor het klimaat

Zet de helft van het geld in om in Indonesië en Brazilië de ontbossing te stoppen, en help mensen daar een andere bron van inkomsten op te bouwen.
Rene Borkus

Minder vlees

Als ik 42,5 miljard euro kon schenken, dan zou ik het willen schenken aan een nog op te richten internationale stichting die als doel heeft de vleesconsumptie wereldwijd met minimaal 50 procent te verminderen, ten gunste van gezonde voeding.
De doelstellingen van die stichting zouden onder andere zijn:
- de wereldbevolking duidelijk maken dat (te veel) vlees ongezonde voeding is
- uitleggen dat “intensieve veehouderij” geen oplossing is voor wereldwijde toenemende vraag naar (gezond) voedsel
- in Nederland melkveehouders met bedrijf op goede akkerbouwgrond adviseren bij omschakelen naar akkerbouw
- investeren in onderzoek naar implementatie van duurzame landbouwmethoden wereldwijd, passend bij de diverse klimaatsystemen, grondsoorten en politiek-culturele ‘systemen’.
Sonja Dielemans, Arts en echtgenote van biologisch melkveehouder

Ook de chef Opinie zou het wel weten

Mijn 45 miljard zou gaan naar de atleten in minder populaire sporten die zich proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Wist je dat Nederlandse topatleten op onderdelen als horden en hink-stap-sprong echt moeten sprokkelen om hun trainers te betalen? Bijvoorbeeld door clinics te geven aan hardloopsukkels als ik? Bij Haag Atletiek is elke maand wel een clinic van iemand die voor Rio traint. Leuk, maar geef die tientallen Nederlandse atleten in één keer 45 miljard, ze zijn toch wel net zo veel waard als één Memphis Depay?
Hans Nijenhuis, Chef Opinie bij NRC

Sluit uw brein aan op het net

Onderzoek doen naar het verbinden van de ziel met het internet.
Het antwoord is heel simpel, maar zeer kostbaar.
Luigi Nieddu, Genk

Onderwijs de kinderen, pluk de toekomst

Begin met al dit geld te stoppen in educatie van kinderen in arme landen.
Educatie van kinderen lijkt een van de weinige manieren te zijn ellende in de toekomst te verminderen.
Zij zullen de voorlopers worden met initiatieven voor meer educatie, economische groei, minder burger oorlog etc. Zonder opgeleide jonge bevolking geen kans van slagen, dus begin bij de kinderen.
Gjalt Dijkstra

Dit bericht wordt aangevuld met nieuwe reacties. Waar zou jij je 45 miljard dollar (42,5 miljard euro, als je die had) aan schenken? Mail naar opinie@nrc.nl, maximaal 100 woorden.

    • Anouk van Kampen