Denemarken zegt ‘nee’ in EU-referendum

Officieel ging het over EU-justitiebeleid, maar feitelijk ook over de vluchtelingencrisis.

De stemmen worden geteld in Kopenhagen. Foto Christian Klindt Soelbeck / AP

Het Deense volk wil niet deelnemen aan het justitiebeleid van de EU. In een referendum daarover stemde een meerderheid van de bevolking tegen. De Deense premier erkent dat het nee-kamp een lichte meerderheid behaald heeft, meldt AFP.

Nadat 80 procent van de stemmen geteld was, bleek dat 53,7 procent voor ‘nej’ had gekozen.

Dit referendum ging officieel over een Europese beleidswijziging die onder andere Europol betreft. Denemarken is lid van de EU, maar werkt niet op alle terreinen samen, bijvoorbeeld niet op het gebied van justitie. Maar van sommige informatie van Europol, een samenwerking tussen Europese politiediensten, willen de Denen wel graag gebruik maken.

Supranationaal

Volgens het Verdrag van Lissabon (2009) wordt Europol in 2016 een supranationale organisatie, in plaats van een internationale, die bestuurd wordt door EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Met het referendum vroeg premier Rasmussen de Denen het parlement de macht te geven zelf te bepalen of Denemarken meedoet op justitie-, asiel- en migratiegebied.

Migranten

Sinds de vluchtelingencrisis escaleerde in september, leek het referendum echter steeds meer daar over te gaan en kregen de nee-stemmers in de peilingen de overhand. Onze buitenlandredacteur Wilmer Heck schreef woensdag:

Via Deens grondgebied zochten vluchtelingen hun heil in Zweden, maar ook daar kunnen ze de toestroom niet meer aan. Ondertussen wees de machtige Deense Volkspartij, van wiens gedoogsteun premier Rasmussen afhankelijk is, erop dat het parlement bij een ‘ja’ in het referendum ook zou mogen beslissen over toetreding tot het Europese asiel- en migratiebeleid.

Met de aanslagen in Parijs kreeg het ja-kamp er weer een extra argument bij, omdat terrorisme een probleem leek dat alleen met Europese samenwerking opgelost kan worden. Maar de Denen hebben nu toch tegen verdere Europese samenwerking beslist.

    • Joram Bolle