Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok Eieren in een pot

illustratie jet peters

Bij een boek over ontbijten kunnen eigerechten niet ontbreken. Oeufs en cocotte zijn exact wat de Nederlandse vertaling suggereert, namelijk eieren in een pot. Als gevolg van de aanhoudende zoektocht die alle nieuwe ontbijttentjes houden naar originele gerechten zie je deze klassieke Franse eierbereiding steeds vaker terug op menukaarten. Denise Kortlever maakt in haar boek All-day breakfast er eentje met spinazie en gerookte zalm, maar als je de basisbereiding eenmaal kent, kun je eindeloos variëren met ingrediënten. Voor een vegaversie vervang je bijvoorbeeld de zalm door geraspte Parmezaanse kaas.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de schaaltjes in met boter. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en roerbak de spinazie tot deze slinkt. Breng op smaak met citroensap, peper en zout en verdeel over de schaaltjes. Snijd de zalm fijn en meng met de crème fraîche en bieslook. Schep een lepel zalmcrème in elk schaaltje. Breek voorzichtig een ei boven elk schaaltje en zorg dat de dooier heel blijft. Bestrooi met peper en zout en zet de schaaltjes in de braadslede. Schenk kokend water in de braadslede tot de schaaltjes voor de helft onderstaan. Schuif in de oven en laat 10-15 minuten garen, of tot het wit gestold is en de dooier nog zacht. Laat ze 20 minuten garen voor hardgekookte eieren.

    • Sam de Voogt