Chicago openbaart video van nieuwe schietpartij politie

Het openbaren van beelden van een andere schietpartij vorige week, waarbij een zwarte tiener werd doodgeschoten, leidde tot grote protesten.

Demonstranten buiten het kantoor van de openbaar aanklager in Chicago.
Demonstranten buiten het kantoor van de openbaar aanklager in Chicago. Foto Rich Hein / AP

Beelden van een schietpartij in 2014 waarbij de politie van Chicago een zwarte man doodschoot, worden volgende week openbaar. Dat zei burgemeester Rahm Emanuel van Chicago donderdag, meldt Reuters. Het gaat om een video van de zogeheten dashboardcamera van een politieauto. Het slachtoffer was de 25-jarige Ronald Johnson.

Volgens de advocaat van de familie van Johnson werd hij door agent George Hernandez in zijn rug geschoten. De politie beweert dat Johnson op Hernandez afliep met een vuurwapen. De advocaat spreekt dat tegen en zegt dat Johnson ongewapend was.

Zestien schoten

Vorige week werd de video vrijgegeven van een andere schietpartij in Chicago waarbij een zwarte man omkwam. Dat incident leidde tot grootschalige protesten. Op de beelden was te zien dat een agent zestien keer schoot op de 17-jarige Laquan McDonald, terwijl hij na een aantal schoten al op de grond lag.

De agent die schoot werd aangeklaagd. Het openbaren van de beelden gebeurde nadat een rechter dat besloot. De autoriteiten in Chicago waren tegen.

Doorlichten

Burgemeester Emanuel maakte donderdag verder bekend dat hij een onderzoek van het ministerie van Justitie naar systematische problemen bij de politie van Chicago zou verwelkomen. De openbaar aanklager van de staat Illinois waar Chicago in ligt, wilde dat al eerder.

Het aantal agenten dat wordt aangeklaagd voor moord of doodslag is verdrievoudigd in 2015. Dat zegt criminoloog Philip Stinson van de Bowling Green State University tegen AP. Gemiddeld worden er zo’n vijf agenten per jaar aangeklaagd, dit jaar al vijftien.

Dat heeft vooral te maken met het vaker gebruiken van videobewijs, zegt Stinson:

“Als je de zaken met video wegneemt, houd je een aantal over dat je zou verwachten op basis van de afgelopen tien jaar, zo’n vijf per jaar.”