Carnivoor worstelt met geweten

Documentairemaakster Marijn Frank, medewerker van het kritische consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde, is naar eigen zeggen een „knipperlichtvegetariër”. Maar om helemaal te stoppen met vlees eten, dat lukt haar niet. Om erachter te komen waarom dat toch zo moeilijk is, laat ze haar hersenen onderzoeken. Is ze misschien gevoelig voor verslavingen? Ook gaat ze in therapie en loopt ze stage bij een kleinschalig slachthuis, waar ze leert uitbenen. Aan het eind van de stage moet ze zelf een koe doden. „Dat wordt pittig”, waarschuwt de slachter haar alvast. Tussendoor interviewt Frank een aantal vegetariërs, een ‘slow food’-kok en een kweekvleesonderzoeker. Een historicus spreekt over de opkomst van de bio-industrie, in Nederland worden een half miljard dieren per jaar geslacht.

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de consumenten niet geïnteresseerd is in de herkomst van vlees. Voor Frank geldt het tegenovergestelde: ze is nieuwsgierig naar alle aspecten van vlees, van praktisch tot moreel. Het knappe van Vleesverlangen is dat haar confronterende documentaire het persoonlijke overstijgt en zelfs echt spannend wordt: zal zij het schietpistool ter hand nemen?