Britten gaan Syrië bombarderen

De erfenis van de Irakoorlog deed de Britten lang twijfelen over luchtaanvallen op IS.

De Britse premier David Cameron. Foto AP
De Britse premier David Cameron. Foto AP

Na maanden aan de zijlijn te hebben gestaan, zullen ook de Britten nu Islamitische Staat (IS) in Syrië gaan bombarderen. Een meerderheid van het Lagerhuis schaarde zich gisteravond, na een ruim tien uur durend debat, achter premier David Cameron.

Britse Tornado’s zullen snel, wellicht al komende nacht, tot actie overgaan. De Britten vliegen al over Syrië, omdat ze IS in Irak sinds vorig jaar bombarderen.

Tot drie weken geleden was het niet zeker of Cameron gesteund zou worden. Het Britse Lagerhuis is sinds de inval in Irak in 2003 huiverig om bij een nieuwe oorlog betrokken te worden. Zeker een waarbij, zo viel gisteren aan beide zijden van het parlement te beluisteren, onduidelijk is of de Britse bijdrage wel iets zal uitmaken.

Bovendien moet worden vertrouwd op Syrische en Koerdische grondtroepen. Cameron herhaalde zijn controversiële bewering dat er 70.000 gematigde oppositiestrijders in Syrië zijn die de internationale coalitie zullen bijstaan: „Niet ideaal, niet zo veel als we zouden willen, maar we kunnen met hen samenwerken.”

Dat overtuigde niet iedereen. De voorzitter van de defensiecommissie, de Conservatief Julian Lewis, zei dat in plaats van „twijfelachtige dossiers” over massavernietigingswapens, zoals tijdens de Irak-oorlog, er nu „zogenaamde bataljons” werden opgevoerd. De meeste Lagerhuisleden bleken echter vatbaar voor het argument dat bondgenoot Frankrijk na ‘Parijs’ om hulp heeft gevraagd.

Tegen bombardementen pleitte onder andere Labour-leider Jeremy Corbyn, een overtuigd pacifist. Maar hij sprak namens een minderheid.