België pakt 2 nieuwe verdachten aanslagen Parijs op

Een van de verdachte is een 20-jarige Fransman die op het punt stond naar Marokko te vertrekken.

Het aantal verdachten dat in België is opgepakt staat nu op acht. Deze foto is van 22 november, ook een huiszoeking in Molenbeek. Foto Olivier Hoslet / EPA

De Belgische politie heeft opnieuw mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de terroristische aanslagen in Parijs van 13 november. Zondag zijn twee verdachten aangehouden, maakte het federaal parket bekend.

De Vlaamse omroep VRT meldt dat het gaat om een Fransman van twintig die al twee keer geprobeerd heeft om naar Syrië te reizen. De man is zondag opgepakt, toen hij op het vliegtuig naar Marokko wilde stappen. Hij zou een kennis zijn van Bilal Hafdi die zich op 13 november opblies bij het Stade de France Parijs.

De andere man die is opgepakt is een 28-jarige Belg van Afrikaanse komaf. Hij werd zondagmorgen bij een huiszoeking in Molenbeek gearresteerd.

Aantal verdachten

Molenbeek is sinds de aanslagen in Parijs, waarbij 133 mensen om het leven kwamen, vaker het decor van huiszoekingen. Woensdagochtend vonden er ook nog vijf huiszoekingen plaats in de Brusselse gemeentes Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node.

Twee mensen werden meegenomen voor verhoor en zijn inmiddels weer vrijgelaten. De huiszoekingen werden uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar Mohamed Abrini en Ahmed Dahmani, die allebei verdacht worden van betrokkenheid bij de voorbereidingen van de aanslagen, maakte het Belgische parket bekend.

Drie broers

Abdeslam, die volgens de politie de Franse nationaliteit heeft, is één van de drie broers die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen. Hij werd aangehouden maar vervolgens weer vrijgelaten. Een van zijn broers is gedood, en de ander is aangehouden en weer vrijgelaten. Abdeslam huurde de zwarte Volkswagen Polo die werd gebruikt door de terroristen die de concertzaal Bataclan binnenstormden. Zij schoten 89 mensen dood.

Het aantal verdachten dat momenteel in België vastzit in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs staat nu op acht. Het duo dat zondag opgepakt werd, moet donderdag nog voor de raadkamer verschijnen en hoort dan of ze langer vastgehouden worden.

    • Maarten Back