Bekijk hier hoe vaak Amerikanen op elkaar schieten

Volgens The New York Times sterft er elke zestien minuten iemand in de VS door vuurwapens.

De Amerikaanse vlag wordt halfstok gehangen op het Witte Huis. Woensdag kwamen er 14 mensen om bij een schietpartij in Californië. Foto Pablo Martinez Monsivais/AP

Gemaskerd en gewapend met semi-automatische geweren en handwapens betrad het echtpaar Syed Rizwan Farook (28, man) en Tashfeen Malik (27, vrouw) woensdagochtend een zaal in een gehandicaptencentrum in San Bernardino, Californië, en opende het vuur. Obama hield woensdag al een pleidooi voor strengere wapenwetten in het land, want volgens The New York Times sterft er elke zestien minuten iemand in de VS door vuurwapens.

De krant baseert zich op cijfers van de website Mass Shooting Tracker. Daar worden alle schietpartijen bijgehouden waarbij meer dan vier doden vallen. De schietpartij in San Bernardino is de 353e dit jaar in het land.

Hoewel er nog erg veel onduidelijk is over de schietpartij van woensdag (wel- of geen terreurdaad), is een ding zeker: de laatste vier jaar zijn er in de VS meer mensen overleden door vuurwapens - inclusief zelfdoding en ongelukken met vuurwapens - dan dat er Amerikanen zijn overleden in de oorlogen in Korea, Vietnam, Afghanistan en Irak bij elkaar, zo meldt The New York Times.

Scherpere wapencontroles

President Obama sprak zich woensdag uit over de noodzaak van scherpere wapencontroles. Alleen daardoor kunnen grote schietpartijen als in San Bernardino “zeldzaam in plaats van normaal” worden, zei hij:

“We moeten nooit denken dat dit iets is dat gewoon gebeurt, want het gebeurt niet met deze regelmaat in andere landen.”

Bekijk hieronder het volledige overzicht van Mass Shooting Tracker.

    • Maarten Back