Asielzoeker verdacht van betrokkenheid bij terrorisme

Het gaat om een achttienjarige Syriër die op een asielboot in Zaandam verbleef.

De Zaandamse bajesboot wordt nu gebruikt voor de opvang van vluchtelingen. Foto Marco de Swart/ANP

De Haagse politie heeft afgelopen maandag een achttienjarige Syrische asielzoeker aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een terroristische organisatie. De man verbleef op een asielzoekersboot in Zaandam.

Volgens het Openbaar Ministerie werd de aanhouding verricht omdat de verdachte tegenover vluchtelingen op de boot zou hebben gezegd dat hij zou strijden voor de terreurorganisaties Al-Qaeda en IS. Zij trokken hierna aan de bel, waarop de politie in actie kwam.

In een toelichting wil het OM weinig kwijt over de zaak. Een woordvoerder benadrukt dat de verklaring van de vluchtelingen vooralsnog de enige aanwijzing is dat de man lid zou zijn van een of meerdere terreurgroeperingen.

De Syriër zou in oktober in Nederland zijn aangekomen. De voorlopige hechtenis van de verdachte is donderdag door de rechter-commissaris in Rotterdam met twee weken verlengd zodat hij langer kan worden verhoord.

Vluchtelingenstroom

Veiligheidsdiensten hebben door de grote vluchtelingenstromen momenteel geen goed zicht op wie allemaal Europa binnenkomt, zo schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) in het onlangs gepubliceerde Dreigingsbeeld.

    • Jorg Leijten