brieven

Wij zijn niet de VS

In deze krant (1/12) en in zijn CNN-documentaire klaagt Roger Ross Williams het vermeende racistische karakter van Zwarte Piet aan. Zijn bewering mist echter elk fundament en dreigt racisme juist te bevorderen.

Hij beweert dat het idee van Zwarte Piet in de slavernij is geworteld. Zwarte Piet zou een gangbaar westers stereotype zijn voor mensen met een Afrikaanse afkomst en ingezet worden om de ‘Europese witte suprematie’ te versterken.

Nederlanders zouden eeuwenlang gehersenspoeld zijn met het idee dat ze verheven zijn boven bruine en zwarte mensen. De relevante vraag is echter of Zwarte Piet de sinterklaasvierders hier en nu aanzet tot racistische gedachtes en handelingen. Hiervoor is geen enkel bewijs.

Vervolgens gaat hij voorbij aan het feit dat racisme in Nederland een historische betekenis heeft, onlosmakelijk verbonden met het trauma van de Holocaust. Hij ontneemt Nederlanders het recht om er een eigen definitie over racisme op na te houden en gaat voorbij aan het sterke, naoorlogse anti-racisme in dit land. In plaats daarvan legt hij Nederlanders een nadrukkelijk uit de VS stammende opvatting van racisme op. Kijk naar de parallellen die hij denkt te kunnen trekken tussen racisme in de VS en Zwarte Piet.

Gezien het Nederlandse verband tussen racisme en de Holocaust hebben Nederlanders gelijk als ze zeggen dat Zwarte Piet niets met racisme te maken heeft. Wie wil er immers een connectie leggen tussen Auschwitz en Zwarte Piet? Door sinterklaasvierders toch van racisme te betichten, beschuldig je ze ervan de Holocaust te legitimeren. Dat is in de context hier zo ongeveer de ernstigste beschuldiging die je kunt uiten.

Bovendien levert Roger Ross Williams de raciale categorieën om hun boosheid te uiten door zichzelf ‘zwart’ te noemen en de sinterklaasvierders als ‘wit’.

Hij heeft volledig gelijk als hij zegt dat sommige bevolkingsgroepen in Nederland met aanzienlijke discriminatie te maken hebben, maar die discriminatie heeft niets met racisme te maken. In die context wakkert hij misplaatste conflicten aan tussen bevolkingsgroepen.

Door ook nog eens de raciale taal te leveren om die conflicten in te uiten, loop je het grote risico juist datgene te bevorderen wat je wilt bestrijden, namelijk racisme. Kijk naar de reacties die hij opwekt. Hij bewijst de strijd tegen discriminatie in dit land een slechte dienst.

Concieze opinie

De blik op oneindig

„Religieuze opvoeding versterkt altruïsme niet.”

Open deur. Godgeloof richt je aandacht op God. Niet op de ander.

Frans Couwenbergh Ooij