118 agenten konden bij geheime informatie zonder AIVD-check

Dat agenten niet goed zijn gescreend hoeft niet te betekenen dat ze zoals de verdenking is bij Mark M. vertrouwelijke informatie hebben gelekt.

Koen van Weel/ANP

In totaal 118 agenten bekleden de hoogste vertrouwensfuncties bij de Nationale Politie terwijl ze niet beschikken over een verklaring van geen bezwaar van de AIVD. Ze zijn niet volgens de regels gescreend.

Dit staat in een brief die minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De informatie is aan het licht gekomen naar aanleiding van onderzoek dat begon na de arrestatie eind september van de van grootschalige corruptie verdachte rechercheur Mark M. uit Weert.

De screening bij de Nationale Politie blijkt een rommeltje. Agenten konden op vertrouwensfuncties aan de slag zonder gecontroleerd te worden omdat er tekorten waren aan rechercheurs.

Andere werkzaamheden

Van der Steur schrijft dat de niet goed gescreende agenten nu in principe “andere werkzaamheden gaan verrichten in afwachting van de uitkomsten van het veiligheidsonderzoek”, van de inlichtingendienst.

Van der Steur schrijft in de brief naar de Tweede Kamer:

“Voor een deel van deze medewerkers constateert de korpschef echter dat het vanuit operationele noodzaak te risicovol is om deze personen niet langer inzetbaar te hebben. De aard van de te verrichten werkzaamheden is zodanig dat deze ook niet op korte termijn door anderen kunnen worden overgenomen.”

Dit zou om enige tientallen agenten gaan die dus ondanks de vereiste screening toch vertrouwensfuncties mogen blijven bekleden.

Dat agenten niet goed zijn gescreend hoeft uiteraard niet te betekenen dat ze zoals de verdenking is bij Mark M. vertrouwelijke informatie hebben gelekt. M. en drie medeverdachten staan op 12 januari voor het eerst pro forma voor de rechter in Den Bosch.

    • Marcel Haenen