Zo beantwoord je clichévragen

Sommige vragen worden al-tijd gesteld tijdens sollicitatiegesprekken. Carrièresite The Muse adviseert op YouTube hoe je vier van die clichévragen niet én juist wel moet beantwoorden. Die vragen zijn: 1. Waarom ga je weg bij je huidige baan? 2. Vertel eens iets over jezelf? 3. Wat is je zwakte? En 4. Waar sta jij over vijf jaar? Deze vragen worden zo vaak gesteld dat het niet eens meer instinkers zijn. Maar je kunt ze wel gruwelijk fout beantwoorden. Zo moet je natuurlijk niet steen en been gaan klagen over je oude baas, niet gaan zeggen dat je geen zwaktes hebt, ook niet roepen dat je op de baan van de vragensteller uit bent en zeker niet je levensloop vanaf je vierde verjaardag uit de doeken gaan doen. Dat kon je misschien ook zelf wel allemaal bedenken. The Muse probeert je daarom uit te leggen wat de mensen aan de andere kant van de tafel wél willen horen. Dit zijn misschien niet de antwoorden waarmee je verzekerd bent van de baan, maar het zijn wel antwoorden waarmee je kansen niet direct verkeken zijn.

En dat is ook niet onbelangrijk.

    • Alex van der Hulst