Zijn bondscoaches faalden, Van Oostveen mag blijven

Ondanks het EK-echec en de aanstelling van twee falende bondscoaches blijft Bert van Oostveen voorlopig de baas.

Bert van Oostveen lijkt onschendbaar. Toen de directeur betaald voetbal afgelopen zomer in deze krant zei dat het bondscoachschap maar 3 procent van zijn werkzaamheden behelst, pleitte de baas van de KNVB zich op voorhand al vrij voor het onheil dat het Nederlands elftal te wachten stond. „Mijn lot is niet aan de bondscoach verbonden”, zei Van Oostveen.

Gisteren werd die uitspraak officieel bekrachtigd. Tijdens de algemene ledenvergadering betaald voetbal in Zeist werd Van Oostveen herbenoemd tot voorzitter van de commissie betaald voetbal, tot minstens 2019. Eerder had hij zich al voor onbepaalde tijd aan de KNVB verbonden, maar dan als directeur betaald voetbal. „Maar je kunt die functies natuurlijk niet los van elkaar zien”, erkende hij zelf.

De afdeling betaald voetbal van de KNVB bestaat uit vier directeuren en een bestuurssecretaris. Samen vormen zij het bestuur betaald voetbal dat verantwoording aflegt aan een vijfkoppige raad van commissarissen.

Van Oostveen stond onder druk wegens de slechte prestaties van het Nederlands elftal, dat zich na een teleurstellende kwalificatiecyclus niet plaatste voor het EK 2016. Het kostte Guus Hiddink de kop. Als bondscoach maakte Hiddink vier duels voor het einde plaats voor zijn assistent Danny Blind, met wie van tevoren al was afgesproken dat hij zijn opvolger zou worden. Ook Blind redde het niet.

Van Oostveen was verantwoordelijk voor dit curieuze plan. Het was bedoeld als opwarmertje onder de veilige vleugels van een oude rot, maar in de praktijk bleek het onverantwoord: Als assistent onder Hiddink droeg Blind Immers ook bij aan diens afgang en alleen al daarom en leek hij niet direct de juiste man om het tij te keren.

Oud-bondscoach Bert van Marwijk vindt het dan ook moeilijk te begrijpen dat Van Oostveen aanblijft, zei hij tegen Voetbal International. „In het bedrijfsleven zou er denk ik anders zijn besloten.” Volgens hem was het beleid afgelopen jaren „onduidelijk.”

Toch zag de raad van commissarissen geen reden om Van Oostveen weg te sturen. Voorzitter Johan Lokhorst: „Natuurlijk hebben we elkaar diep in de ogen gekeken na de teleurstelling van Oranje en speelde dat mee bij de evaluatie van het functioneren van de directie. Onze overtuiging is dat hij de juiste man op de juiste plek is.”

Dat Van Oostveen uit zichzelf zou opstappen, was nooit reëel. Op kritiek in de pers reageert hij steevast schouderophalend. „De beste stuurlui schrijven stukjes in de krant”, zei hij deze zomer. Het was hetzelfde interview waarin hij zei dat het aanstellen en beoordelen van de bondscoach drie procent van zijn werk omvat.

De rvc, die ook commercieel directeur Jean-Paul Decossaux drie jaar langer vastlegde, stelt dat Van Oostveen „veel voor de KNVB betekent”. Onder zijn leiding is onder meer de organisatie van het EK vrouwenvoetbal in 2017 binnengehaald en is Amsterdam verkozen tot een van de speelsteden tijdens het EK van 2020, dat in meerdere landen wordt afgewerkt.

Hoewel Van Oostveen stoïcijns reageert op kritiek, komt er mogelijk wel een technisch directeur bij de KNVB. Critici vinden dat zo’n directeur nodig is om de bond van meer voetbalkennis te voorzien. Eerder zag Van Oostveen daar weinig heil in. „Het enige wat een technisch directeur hier te doen staat, is werken aan zijn handicap op de golfbaan”, zei hij toen.

Inmiddels moet hij hebben ingezien dat hij en zijn medebestuurders zich in dit woelige tijdperk niet doof kunnen houden voor serieuze wensen uit de voetbalwereld. „We gaan onze structuur opnieuw bekijken”, zei Van Oostveen. „De functie van technisch directeur komt ook aan bod.”