Bekking zeiler van het jaar

Bouwe Bekking als schipper van Team Brunel. Foto Volvo Ocean Race

Oceaanzeiler Bouwe Bekking heeft gisteren in Amsterdam de Conny van Rietschoten Trofee gekregen, als beste Nederlandse zeiler van het jaar. De 52-jarige Bekking was schipper van Team Brunel, dat als tweede eindigde in de Volvo Ocean Race. Voor Bekking, die de oceaanrace zeven keer volbracht en daarmee een record in handen heeft, is het de eerste keer dat hij de Van Rietschoten Trofee in handen krijgt. „Het is niet alleen iets voor mijzelf, ik moet mijn team ook ontzettend voor bedanken”, zei Bekking. „Deze trofee had ik niet gewonnen zonder hen.” Bekking was genomineerd met olympisch zeiler Rutger van Schaardenburg, die Europees kampioen werd in de Laser-klasse. Bij het EK in Aarhus versloeg hij zijn grote binnenlandse concurrent Nicholas Heiner, die de Van Rietschoten Trofee vorig jaar kreeg als wereldkampioen in die klasse. Beste coach van het jaar is Jacco Koops, die windsurfster Lilian de Geus naar de wereldtop bracht in de olympische RS:X-klasse. (NRC)