Wat voor film is dit, zegt Holleeders rivaal Dino

Willem Holleeder manipuleerde iedereen in de onderwereld, vertelden zijn zussen Astrid en Sonja. „Willem werd steeds gekker.”

Gepantserde auto’s arriveren bij extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar zussen en ex-vriendin van Willem Holleeder gisteren en eergisteren getuigden.
Gepantserde auto’s arriveren bij extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar zussen en ex-vriendin van Willem Holleeder gisteren en eergisteren getuigden.

Aan het einde van het verhoor van Willem Holleeders ex-vriendin Sandra krijgt hij het woord. Dino S., een van de verdachte kopstukken uit de onderwereld, kan het nog nauwelijks bevatten. Hij is boos, zegt hij tegen de voorzitter van het gerechtshof. Boos over de manier waarop Holleeder hem moorden in de schoenen probeert te schuiven van mensen die hij nooit heeft ontmoet. „Wat voor een film is dit”, vraagt de 55-jarige S. hardop.

Twee dagen lang verhaalden Astrid en Sonja Holleeder en ex-vriendin Sandra Klepper over het manipulatieve karakter van Willem Holleeder. Hoe hij mensen voor zich wint met zijn charme. En hoe dat altijd uitloopt op ruzie. Astrid: „Willem heeft geen vrienden, hij heeft alleen potentiële slachtoffers.”

Dino S. – licht bruine trui, zwarte spijkerbroek, zwarte leren instapschoenen en een zak drop onder handbereik – luisterde geconcentreerd naar de vrouwen. Altijd pen en papier bij de hand, soms bladerend in beduimelde dossierstukken.

Sonja en Sandra vertelden gisteren hoe Willem hun hele leven domineerde. „Hij bepaalde alles”, aldus Sonja. Zij deed zijn was, haalde zijn medicijnen en moest voor hem klaar staan als hij dat wilde. Willem zag u als zijn bezit, concludeerde een van de raadsheren van het hof. Was dat ook zo met zijn vriendinnen?, vroeg hij aan Sonja. „Ja”, antwoordde zij, „ik moest zijn vriendinnen in de gaten houden als hij er niet was.”

Zo leerde Sonja Holleeder Sandra Klepper kennen. Beide vrouwen verloren de vader van hun kinderen – slachtoffers van de Amsterdamse onderwereldoorlog. De getuigenis van de vrouwen is bedoeld om de hoofdverantwoordelijken voor die moorden te bestraffen. Dino S. is een van de verdachten in die zaak. Maar de drie vrouwen weten zeker dat ook Holleeder bij die moorden betrokken was. „Dat vertelde hij gewoon”, zei Sonja. En hij dreigde haar ook te vermoorden. Ook Dino stond op Willems dodenlijst, dat wist Sonja van Astrid.

Sandra Klepper kreeg na de dood van haar man een relatie met Holleeder. Zij was bang, hij charmant. Willem hielp en beschermde hij haar. Langzamerhand kwam ze achter wat voor man hij echt is. „Willem bemiddelde altijd. Dan ging hij zogenaamd een conflict oplossen. Maar hij loste vooral problemen op die er niet waren”, aldus Sandra Klepper.

Ze vertelde net als Holleeders zussen Astrid en Sonja hoe hij anderen overal de schuld van geeft. „Voor hem telde maar een ding: zijn eigen belang.” Zo probeerde Willem de moord op haar man Sam Klepper af te schuiven op Dino S. „Willem vertelde me in 2014 dat Dino het gedaan had, maar aan de manier waarop hij lachte zag ik dat het niet waar was.”

Het verhaal van Sandra past in het beeld dat zijn zus en vertrouweling Astrid schetste van Holleeder: „Willem manipuleerde iedereen. Zo wilde Willem de politie doen geloven dat hij werd bedreigd door Dino S. Dat zat zo, aldus Astrid. De advocaten van Dino hadden in 2011 aangekondigd dat ze Willem zouden oproepen als getuige. Hij zat toen nog vast en belde Astrid. „Willem zei door de telefoon dat hij moest verklaren en dat hij door Dino werd bedreigd. Dat deed hij expres, begrijpt u”, zei Astrid. „Hij weet dat zo’n gesprek wordt afgeluisterd.”

Aan het einde van twee lange dagen vroeg Dino aan Sandra Klepper of Willem Holleeder opzettelijk mensen tegen elkaar opzette en uitspeelde. Sandra: „Hij zegt dat niet, maar hij doet het wel.” Astrid had het eerder ook al verteld: Willem Holleeder manipuleert iedereen, ook de grote jongens in de onderwereld. „Hij kent geen hiërarchie, alleen zijn eigen belang.”

Wat kunnen we nog meer verwachten van Willem Holleeder?, vroeg Dino zich aan het einde van de zitting af. Het antwoord op die vraag komt op 17 december. Dan moet Willem Holleeder als getuige Dino S. onder ogen komen. Maar of hij veel zal zeggen? Zijn advocaat heeft al aangekondigd dat Holleeder zich op zijn zwijgrecht zal beroepen.