Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Vaccineer zwangere vrouwen tegen kinkhoest’

Vaccinatie meest effectieve en veilige manier om baby’s te beschermen tegen kinkhoest, zegt Gezondheidsraad.

Met het vaccineren van zwangere vrouwen moeten baby's worden beschermd tegen kinkhoest.
Met het vaccineren van zwangere vrouwen moeten baby's worden beschermd tegen kinkhoest. Foto ANP / Evert Elzinga

Vaccinatie tijdens de zwangerschap is de meest effectieve en veilige manier om baby’s te beschermen tegen kinkhoest. Dat adviseert de Gezondheidsraad vandaag aan minister Schippers van VWS. De raad stelt voor inenting in de laatste drie maanden van de zwangerschap aan te bieden aan alle zwangere vrouwen.

In oktober gaf Schippers de Gezondheidsraad de opdracht onderzoek te doen naar een aanpassing van het vaccinatiebeleid op het gebied van kinkhoest. De ziekte is weliswaar zeldzaam, maar het aantal incidenten neemt niet af. Elke paar jaar is er weer een epidemie met meer dan honderd ziektegevallen onder zuigelingen.

Op dit moment worden kinderen pas voor het eerst ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze twee maanden oud zijn. Dit is in sommige gevallen te laat: juist pasgeborenen zijn kwetsbaar voor de ziekte. In de afgelopen tien jaar kregen 1.297 zuigelingen van vijf maanden en jonger kinkhoest. Bij een kwart van de baby’s treden complicaties op. Sinds 2005 overleden vier zuigelingen onder de vijf maanden aan de ziekte.

Vaccinatie tegen kinkhoest: doel en strategie

Vaccinatie effectief en veilig

De Gezondheidsraad onderzocht zeven opties voor een aanvullende bescherming van jonge zuigelingen, waaronder toediening van antistoffen bij de geboorte en inenting van familieleden. Vaccinatie tijdens de zwangerschap bleek de enige maatregel die effectief en veilig was. De raad schat op basis van onderzoek in dat het aantal ziektegevallen met deze inenting zal dalen van 128 naar 26 per jaar.

Een onzekere factor zijn de vrouwen zelf, schrijft de raad. Het is moeilijk te voorspellen of zij van de vaccinatie gebruik zullen maken: in Nederland willen vrouwen zo min mogelijk medische interventies tijdens de zwangerschap.