UWV-site opnieuw slecht bereikbaar

Klanten kunnen geen uitkering aanvragen. De site kampt al jaren met problemen.

Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De website van uitkeringsinstantie is sinds dinsdagochtend slecht bereikbaar wegens een storing. Veel klanten kunnen niet bij de Inkomstenopgave op Mijn UWV en daardoor niet de benodigde formulieren invullen om hun uitkering te ontvangen. De oorzaak van de storing is nog niet duidelijk.

Twitter avatar UWVnl UWV Door een storing kun je momenteel niet inloggen op Mijn UWV. Wij proberen dit zo snel mogelijk op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.

Honderdduizenden werkzoekenden zijn van de site afhankelijk voor onder meer het aanvragen van uitkeringen en het verplicht melden van sollicitaties en neveninkomsten.

Formulier

Mensen van wie de WW-uitkering sinds 1 juli is ingegaan moeten maandelijks een formulier invullen waarmee zij bijverdiensten melden. Die worden vervolgens verrekend met hun uitkering. Zonder dat formulier betaalt het UWV niet uit. Dinsdag was de eerste dag dat die formulieren voor de maand november konden worden ingevuld.

Volgens UWV hoeven uitkeringsgerechtigden zich echter geen zorgen te maken. Het belooft uiterlijk 14 december alle uitkeringen te hebben bijgeschreven. Klanten hebben tot het einde van de maand de tijd om de formulieren in te vullen, aldus het UWV.

Twitter avatar UWVnl UWV Mijn UWV helaas beperkt bereikbaar. Maakt u zich geen zorgen, tot einde vd maand de tijd. Uiterlijk 14 dec wordt uitkering bijgeschreven

UWV-woordvoerder Remco Icke zijn nu 30.000 van de 130.000 Inkomstenopgaven verstuurd.

“We vragen klanten om het te blijven proberen. Ongeacht hoe lang de storing duurt, zullen we uiterlijk op 14 december uitbetalen. Ook al kunnen klanten geen formulier sturen.”

Website vaker plat

In 2013 crashte de site werk.nl op grote schaal. Elf dagen lang was de site niet of nauwelijks bereikbaar. De site is nog steeds kwetsbaar voor fouten bij reparaties of verbeteringen, bleek onlangs uit onderzoek van NRC. Pogingen om de problemen op te lossen stokken door capaciteitsgebrek en onenigheid over de koers.

Lees ook de reconstructie van de aanloop naar de crash in 2013: De crash was voorspeld – en hij kwam ook.

Woordvoerder Icke ziet de huidige storing als een “incident”:

“De beschikbaarheid en stabiliteit van de site zijn enorm verbeterd afgelopen jaren. Dit jaar zitten we op 98,9 procent stabiliteit, afgezien van het onderhoud dat we wel eens moeten plegen.”

Uit het onderzoek van NRC bleek ook dat het bedrijf SIG dat voor het UWV de kwaliteit van zijn softwaresystemen controleerde een half jaar voor de crash al waarschuwde dat werk.nl op instorten stond. Het UWV reageerde boos, en stuurde dit bedrijf vlak na de crash weg.

    • Menno Sedee