Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Train jezelf in dankbaarheid

Je kunt sceptisch zijn, maar je kunt je ook overgeven aan de Pebblestone. Want wie dankbaar is, voelt zich in alle opzichten beter, is het idee.

De Pebblestone, een soort primitieve Tamgotchi die oplicht.
De Pebblestone, een soort primitieve Tamgotchi die oplicht.

Op mijn bureau ligt een plastic kiezel vuurrood te gloeien. Collega’s fronsen. „Ik oefen in dankbaarheid”, zeg ik dan, „maar ik ben niet dankbaar genoeg. Vandaar dat rood”. Dan lopen ze óf ogenrollend weg, óf ze willen de kiezel ook even vasthouden.

De gadget van vandaag kun je beoordelen met zowel nul als vijf ballen. Het oordeel is namelijk helemaal afhankelijk van de gemoedstoestand van de gebruiker. Je moet zin hebben in de Pebblestone, een Nederlandse uitvinding van Mojo Creations voor ‘fitness for the soul’.

De Pebblestone is een plastic zen-eitje dat je bij je draagt en dat je nudget naar een leven vol dankbaarheid. Dat is goed voor alles, vinden ze bij Mojo. Dankbare mensen bereiken meer, vertelt de handleiding. Ze hebben minder burn-outs, voelen zich beter, gedragen zich moreler, slapen lekkerder en zijn beter bestand tegen trauma’s. Kortom, dit ding is een koopje.

Ik test de Pebblestone. Als ik me dankbaar voel (voor vrede, voor een nieuwe jurk, voor het feit dat mijn kleuter vanochtend niet uit protest zijn yoghurt van tafel heeft gesmeten) pak ik de Pebblestone en tik ik er twee keer ferm op. Dan gaat-ie gloeien en trillen, ik denk ‘dankbaar!’ en dan is het voorbij. Terug op z’n laadstation zie ik dat het tellertje +1 telt. Als ik ’m te lang negeer, gloeit hij bozig rood, want dankbaarheid vergt oefening.

Het is makkelijk om de Pebblestone af te kraken. Een primitieve Tamagotchi die niet meer kan dan oplichten, trillen en tellen. „Tachtig euro?” roept een collega. „Voor 25 euro aai ik je dagelijks over je bol.” En over de instructie dat je ’m altijd bij je moet dragen: mijn jurken hebben geen zakken.

Maar er staat iets tegenover. Goede technologie hoeft niet veel knoppen, opties en menuutjes te hebben. Maar doet, heel subtiel en efficiënt, precies wat het moet doen.

Pebblestone kán je leren net iets vaker stil te staan en dankbaar te zijn, ik geloof erin. Alleen vergeet ik ’m vaak bij me te stoppen. Misschien kan hij geleverd worden met een trainingsprogramma tegen vergeetachtigheid. Of met een touwtje voor om je nek.