Meer verdachten omkoping bij vastgoedbank SNS Reaal

Naast de rechtszaak tegen managers van de voormalige vastgoedbank van SNS Reaal, loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar nog een werknemer bij de vastgoedbank. Ook hij wordt verdacht van oplichting, niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Dat bleek deze week uit een regiezitting in Utrecht en dat wordt door meerdere bronnen bevestigd.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte met hulp van medeverdachten via twee vennootschappen mensen ingehuurd om werkzaamheden te verrichten bij SNS Property Finance. De verdachten kregen hiervoor betaald, zonder dat de vastgoedbank dit wist. Degenen die werden ingehuurd, ziet het Openbaar Ministerie niet als verdachten.

In dit onderzoek met de naam Mount Tibet gaat het om in totaal vijf personen en drie vennootschappen. Er is 900.000 euro aan verdachte betalingen mee gemoeid. Geen van de verdachten zou voorkomen in de al lopende strafzaak (Mount Nepal) tegen de managers. Het OM heeft nog niet beslist of het de vijf verdachten daadwerkelijk gaat vervolgen.

De verdachte SNS-medewerker is volgens verschillende bronnen Tom der K. Via onder meer de Bredase adviesorganisatie Finwire zou hij mensen tegen betaling inhuren. Der K. kon of wilde gisteravond niet reageren. Op de vraag of Finwire een van de verdachte bedrijven is, antwoordde de advocaat van het Bredase bedrijf dat hij geen commentaar geeft.

    • Esther Rosenberg