Spaans hof wijst Catalaanse autonomieclaim af

Het was voor het eerst in de Spaanse geschiedenis dat een regio zich onafhankelijk verklaarde via een motie.

Spaanse en Catalaanse vlaggen werden 9 november vastgehouden in het parlement in Barcelona. Foto Albert Gea / Reuters

De motie voor Catalaanse onafhankelijkheid is afgewezen door het Constitutioneel Hof van Spanje. Het plan is volgens het hof in strijd met de grondwet. Het regionale parlement in de Spaanse regio Catalonië keurde 9 november een plan goed voor de regio om in 2017 onafhankelijk van Spanje te zijn.

Het was voor het eerst in de Spaanse geschiedenis dat een regio zich onafhankelijk verklaarde via een motie. Kort na de bekendmaking, tekende de Spaanse overheid beroep aan bij het constitutioneel hof in Madrid tegen de motie voor Catalaanse onafhankelijkheid. Het hof heeft het plan getoetst aan de Spaanse grondwet en afgewezen.

Eerder zei NRC-correspondent Koen Greven al dat de kans klein was dat Catalonië in deze zaak gelijk zou krijgen:

“Je moet je aan de Spaanse grondwet houden. Een wijziging daarvan, bijvoorbeeld voor de autonomie van een regio, krijg je pas voor elkaar als tweederde van de gehele Spaanse bevolking in een referendum voor die wetswijziging stemt. Dat is nu niet het geval, dus ik acht de kans groot dat het hof stelt dat het Catalaanse parlement in overtreding is.”

Staatsrechtelijke vervolging

Nu de Spaanse regering gelijk geeft gekregen, zijn er mogelijk zware gevolgen voor Catalaanse parlementariërs. Een van de scenario’s is politieke uitsluiting en in het ergste geval is zelfs staatsrechtelijke vervolging mogelijk. Koen Greven:

“Het Constitutioneel Hof van Spanje heeft de motie van de Catalanen afgewezen en daarmee verboden. Zet Catalonië toch door, dan gaan zij in overtreding.”

Het regionale parlement in de Spaanse regio Catalonië heeft gezegd het oordeel van het hof te negeren.

Twitter avatar catalangov Catalan Government Vice President Munté: “The decision reached by the Constitutional Court will not stop our goal of advancing towards our own state”
    • Maarten Back